Priče > Društvo

Veoma agresivan STOMAČNI VIRUS hara Srbijom: Deca ga NAJTEŽE PODNOSE, lako se širi, a evo kad je INFUZIJA JEDINO REŠENJE

Simptomi su uglavnom isti kao i ranije - mučnina, povraćanje, malaksalost, dijareja, proliv, a uglavnom traje od pet do šest dana

Izvor: K1info/blic.rs

27/09/2023 > 12:07

podeli vest:

Veoma agresivan STOMAČNI VIRUS hara Srbijom: Deca ga NAJTEŽE PODNOSE, lako se širi, a evo kad je INFUZIJA JEDINO REŠENJE
Foto: Freepik.com


Stomačni virus koji hara Srbijom, većinom je pogodio mlađu populaciju, pa su tako domovi zdravlja i bolnice pune dece predškolskog uzrasta. Virus nije zaobišao ni stariju populaciju, ali oni dosta bolje podnose nego deca.

Glavni problem koji ovaj virus donosi sa sobom je dehidratacija, ali olakšavajuće je, kako kažu, jer traje pet do šest dana.

Simptomi su uglavnom isti kao i ranije - mučnina, povraćanje, malaksalost, dijareja, proliv. Temperatura može da bude jedan od simptoma, ali kako naglašavaju doktori, ne mora uvek da bude.

Specijalista pedijatrije Saša Milićević kaže da stomačni virusi koji trenutno haraju su postali dosta agresivni, ali srećom ne traju dugo.

- Javljaju se i deca i roditelji, oni obično dovedu dete, a kada pitam ima li još neko u porodici tegobe, onda kažu da imaju i mama, tata, baka, deka... - kazao je on.

Nišlijka Milena S. se već pet dana bori sa temperaturom koje njeno dvogodišnje dete ima. Temperatura i kašalj su pre dva dana prešli i na nju, ali i stomačne tegobe.

- Temperatura nikako nije spadala, na otprilike svaka četiri sata je rasla. Dete noćima nije spavalo, čak je i tresla groznica. Lekar nam je kazao da je u pitanju virus koji vlada među decom, a pošto se stanje nije danima popravljalo, uključili smo i antibiotike - ispričala je ona za Blic.

Ugrožena deca i starije osobe

Iako je virus najviše zahvatio decu, ni odrasli nisu ostali pošteđeni. Kod njih je drugačija situacija, jer ga bolje podnose.

Odrasli se dobro drže, uzimaju terapiju na vreme. Oni su najodanija populacija - poručuje doktor Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja "Palilula".

Foto: Youtube PrintScreen/K1

dr Saša Milićević

Doktor Milićević naglašava da ljudi koji su u zrelom dobu dobro podnesu virus, ali da su ugrožena deca i starije osobe.

Doktorica opšte prakse u Železničkoj ambulanti u Nišu Nevena Sokolović Ignjatović, kazala je za Blic da imaju sporadične slučajeve, ali da "nije ništa masovno i zastrašujuće".

Šire se kapljičnim putem i kontaminiranim rukama

Sagovornici Blica saglasni su u vezi sa tim koji simptomi upućuju na postojanje stomačnog virusa. Neki od njih su mučnina, povraćanje, dijareja, malaksalost... Takođe, tu su dehidratacija, niska temperatura, grčevi u stomaku, loše raspoloženje...

U razgovoru za Blic naglasili su i da virus ne traje dugo, te da deca nekoliko dana ne bi trebalo da idu u školu ili vrtić ukoliko imaju simptome. Kao problem u vezi sa ovim virusom, doktor Milićević vidi to što se brzo širi.

Milićević je pojasnio da se ovi virusi šire kapljičnim putem, ali i rukama koje su kontaminirane.

- Deca ne vole da peru ruke, u vrtiću dodiruju igračke pa onda prenesu klicu. Roditelji nekada zaborave da operu ruke kada presvuku dete i onda se to mnogo prenosi - pojasnio je on. 

Dodaje i da primećuje da veliki broj i dece i odraslih imaju te tegobe.

- Ranije se znalo otprilike kada je sezona da vladaju ti virusi, sada je prosto nema i javlja se bilo kada i leti i zimi. Problem je što ti virusi toliko znaju da dehidriraju i odrasle i decu da to može da bude opasno - naglašava doktor Milićević.

Dehidratacija je posebno problem kod manje dece, jer voda čini veći procenat njegovog tela i kada je gubi "može da bude čak i opasno po život kada su u pitanju bebe ili stare osobe".

Najvažnije je nadoknaditi tečnost, ali znati i kako

U situaciji da je dete ili odrasla osoba dobila stomačni virus, najvažnije je nadoknaditi dovoljno tečnosti, ali i elektrolite.

- Ako se unosi samo da voda, to nije dovoljno, moraju da budu uključeni i elektroliti, kalijum, natrijum, hlor.. Ako se samo daju voda ili čaj, nećemo napraviti dobru nadoknadu onoga što deca izgube - naglasio je doktor Milićević.

Foto: Pexels.com

 

Unošenje tečnosti se može obaviti infuzijom, ali i kroz usta, te se dosta tečnosti na taj način vrati. Na pitanje kada bi trebalo uključiti infuziju intravenskim putem, doktor Milićević savetuje da se to uradi u slučaju da dete mnogo povraća i kada nije u mogućnosti da tečnost unese kroz usta.

Ako dete ili odrasla osoba ne povraća, onda može da se daje kroz usta, a ako povraća onda da se daje infuzija koja sadrži sve te elektrolite. Nekad roditelji malo preuranjeno traže infuziju, ali tačno se zna kad se ona daje - poručuje on.

Kako je kazao, lekari izbegavaju davanje infuzije ako neko može da je dobije kroz usta.

- Tačno se znaju indikacije kada se daje. Može da se infuzija daje i u kućnim uslovima, ali obično se daje u bolničkim - naglašava doktor.

Nisu alergije, niti kovid

Doktor Aleksandar Stojanović kazao je za "Blic" da stanje u Domu zdravlja "Palilula" nije kritično, te da je stomačni virus uhvatio decu, predškolske populacije i decu iz obdaništa.

- Deca dehidriraju, dođu na vreme, dobiju terapiju i ne idu u vrtić 5-6 dana - rekao je on.

Smatra i da se najverovatnije radi o infekciji sa prelaskom iz letnjeg u jesenji period.

- Nisu alergije, nije kovid, to je jednostavno stomak koji reaguje kod dece koja su osetljiva. Virus se takođe sanira u roku od 5 dana - kazao je on u razgovoru za Blic"

Stojanović je takođe kazao da su juče stigle četvorovalentne vakcine za grip, koje će početi da se daju od 1. oktobra.

- Prvi put će se Torlakova vakcina moći davati i starijima od 65 godina jer je verifikovana - poručio je on.

Ostavite komentar