Priče > Društvo

Moderni RODITELJI "kvare" DECU usrećujući ih KUPOVINOM MOBILNIH telefona: Pobogu, ZAŠTO?

Ako dete već sa devet godina, nekada i niže, sa osam, nema mobilni telefon, dolazi do određenih vidova socijalnog nasilja, kaže Ana Mirković

Izvor: K1info/rts.rs

01/08/2023 > 17:59

podeli vest:

Moderni RODITELJI "kvare" DECU usrećujući ih KUPOVINOM MOBILNIH telefona: Pobogu, ZAŠTO?
Foto: Freepik.com


Roditeljstvo je ogromna odgovornost. Decu bi trebalo pravilno usmeriti i zaštititi tokom odrastanja. Korišćenje mobilnih telefona neizbežno utiče na detinjstvo i rano formiranje ličnosti, a njihova prekomerna upotreba može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih rizika: depresije, anksioznosti, gojaznosti, nesanice i razdražljivosti. Psihološkinja Ana Mirković rekla je za RTS da su roditelji pred velikim izazovom da deci što kasnije kupe prvi mobilni telefon.

Renomirani američki Institut za dečji um, “Child Mind Institute“, preporučuje doba od 14 godina kao optimalnu za tinejdžerov prvi smartfon. Ana Mirković je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da su u današnje vreme roditelji pred velikim izazovom.

- Praktično je to danas nemoguće. Zapravo, na sve nižim uzrastima deca dobijaju mobilne telefone. Nekada čujem da je to i na predškolskom uzrastu. 14 godina je uzeta kao neka granica gde dete zaista može da kognitivno, emocionalno, lepo promišlja poruke koje do njega dolaze. Da može kritički da ih obrađuje, da može logički da zaključuje - kaže Mirkovićeva.

Prema njenim rečima, međutim, znamo da je društveni pritisak u detinjstvu sada jako veliki.

- Ako dete već sa devet godina, nekada i niže, sa osam, nema mobilni telefon, dolazi do određenih vidova socijalnog nasilja. Na primer, kada kažu, o čemu pričate, pa ne znaš, nemaš Instagram, nemaš Tiktok, ne možemo da ti objasnimo. I tako da svako dete, čim postane svesno sebe i okruženja, zaista poželi da ima mobilni telefon. Jako je teško pomeriti to - napominje Ana Mirković.

Kako da se roditelji odupiru pritisku društva

Na pitanje koji su to načini na koji roditelji mogu da se odupru od pritiska društva da što kasnije detetu daju prvi telefon, Mirkovićeva ukazuje da čak i Svetska zravstvena organizacija kaže da detetu ispod dve godini ne treba davati uređaj koji je povezen na internet.

 - Do 5-6 godine zaista dete nema potrebu da bude izloženo tom sadržaju. Bilo bi lepe da postoji neki konsenzus, da se na vrtićkoj grupi, na roditeljskim sastancima dogovore, da niko od njih neće imati telefon, jer ako sva deca nemaju, onda to neće prosto biti ni tema. A ovako, pošto je to prepušteno svakom roditelju da sam te situacije rešava, danas roditelji misle da su superkul i moderni roditelji ako u najranijim uzrastu daju što bolji model mobilnog telefona, zapravo čine više štete, neko koristi detetu - navodi Mirkovićeva.

Kada već dođe trenutak za detetom prvi telefon stručnjaci preporučuju mere roditeljski kontrole.

- Na najranijim uzrastima to treba da budu aplikacija za kontrolu, jer na taj način sprečuvamo da štetni, uznemirujujući, agresivni i erotski sadržaji dođe do našeg deteta, jer to njega značto uznemiri. A kasnije, razgovor je najbolji mehanizam, gde mi možemo da postavimo neka pravila. Roditelji imaju određeni pravila za sve ostalo, osim za to kako treba koristiti društvene mreže i mobilni telefon. I takođe, kada pričamo o komunikaciji, roditelji moraju sve vreme i na verbalnom, i na neverbalnom nivolu da komuniciraju sa svojom decom -  dodaje Mirkovićeva.

Foto: Pexels.com

 
Postavljati otvorena pitanja

Navodi da na neverbalnom nivou možemo da vidimo kade je naše dete uznemireno, mi znamo kako hoda dete koja je tužno, mi znamo kad se zatvara za komunikaciju, mi znamo kad ne spava, ne jede, popušta u školi.

- To, zapravo, znači da treba još dodatno da postavljamo neka otvorena pitanja. Deca vole sa roditeljima da razgovaraju o digitalnim tehnologijama, i mene se čini da je veći problem to što roditelji misle da je to samo neka zabava i da je to na margini prioriteta - zaključuje Mirkovićeva.

Stručnjaci su saglasni da ne postoji magični štapić niti tačno definisan skup mera koje će dete učiniti potpuno bezbednim na internetu, već da o tome treba ragovarati od ranog uzrasta.

Ostavite komentar