Priče > Društvo

Ubijanje reke Raške: SRPSKA POSLA - narod svašta baca u KORITO, a odatle pije VODU

Svesti o tome da ne treba od reke praviti deponiju nema. U udruženju Sevap kažu da akcije čišćenja korita ne daju rezultate

Autor: RTS

25/08/2022 > 09:41

podeli vest:

Ubijanje reke Raške: SRPSKA POSLA - narod svašta baca u KORITO, a odatle pije VODU
Foto: Pexels.com


Naslovi koji uznemiruju, aktuelni su proteklih par meseci, ali je problem višedecenijski. Godinama se alarmira na stanje reke sa čijeg izvora Novopazarci piju vodu, ali i njenih pritoka. Pomaka ima. Nekoliko organizacija ukazuje na sve akutniji problem. Neke to rade protestima, a neke nudeći novčanu nagradu za prijavu nesavesnih pojedinaca.

- Ne postoji poruka koju bih im ja izreko. A pogotovu kazne. On zna da ovo ne valja, ali nema svesti svoje, nema svoje kulture - tako je govorio čika Rako od 92 godine tokom akcije čišćenja vrela reke Raške. Sa tom 10 godina starom izjavom slažu se i u Humanitarnom Udruženju "Sevap".

Кasim Zoranić, iz HU Sevap i ORA kaže: "Potrebne su sankcije. Sankcije, jer putem sankcija, moramo, nažalost da dignemo tu kolektivnu svijest".

 

Da kolektivne svesti o ekologiji gotovo da nema vidi se i kroz primer čišćenja reke Trnavice. Sevap je sa ostalim udruženjima nekoliko puta čistio tu reku.

- Sve smo nalazili od kreveta od nameštaja... raznorazno - kaže Emina Skarep, iz HU Sevap.
Na pitanje koliko je prošlo vremena pre nego što je ponovo zaprljano, odgovara: "Mesec-dva. I do tri meseca, ali opet isto".

Uz pomoć donatora iz inostranstva koji potiče iz Novog Pazara došli su na ideju da ponude novčanu nadoknadu svim građanima koji fotografijom ili video snimkom prijave nesavesne pojedince koji smeće bacaju u reke, na javne površine ili stvaraju divlje deponije. Novac je obezbeđen za 100 prijava.

- Diskrecija je zagarantovana - ističe Кasim Zoranić, iz HU Sevap i ORA. I dodaje: "I već su počeli da se javljaju. Već imamo dva snimka, dvije prijave, gde smo mi to predali inspekciji".

Nadležna inspekcija potom podnosi prekršajnu ili krivičnu prijavu. Nadležne smo kontaktirali, ali do početka emisije nismo dobili odgovor na pozive i poruke. Кoliko je problem akutan vidi se kroz dva primera sa društvenih mreža. 
- Reka Raška. Rijeka Raška. Danas je izvađeno dva-tri komada (ribe), dok su još bile žive - kažu u Udruženju.

Ostavite komentar