Priče > Društvo

Srpski stručnjak REŠIO NEDOUMICU: DA LI JE ISTINA da GRAD nikad ne pada noću?

U potrazi za odgovorom pozvali smo našeg poznatog meteorologa koji nam je objasnio o čemu se zapravo radi i zašto su nastala ova uverenja

Izvor: K1info

21/07/2023 > 17:31

podeli vest:

Srpski stručnjak REŠIO NEDOUMICU: DA LI JE ISTINA da GRAD nikad ne pada noću?
Foto: RINA


U narodu, ali i stručnim krugovima, postoji verovanje da grad nikad ne pada noću.

Da je to istina, u danima u kojima prete superćelijske oluje koje imaju neverovatnu snagu da nose sve pred sobom, lome prozore i krovove, bacaju kontejnere, čupaju drveće i obaraju kranove -  bar bi nas malo utešilo.

Međutim, čak i stručna mišljenja su oprečna, pa se o ovoj temi vode polemike i na društvenim mrežama, gde pojedinci tvrde da je moguć i grom iz vedrog, ali da počne da tuče grad tokom noću noći ravno naučnoj fantastici.

U potrazi za odgovorom pozvali smo našeg poznatog meteorologa koji nam je objasnio o čemu se zapravo radi i zašto su nastala ova uverenja. 

- Grad definitivno može da pada i noću, ali praksa i statistika pokazuju da je za ovu vrstu padavina i vremensku pojavu najpovoljni najtopliji deo dana, jer noću nema toliko isparavanja. Na našem području prečnik zrna grada je najčešći od jedan do dva centimetara - odnosno relativno bezopasan. Međutim, najjače oluje sa gradom su generalno povezane sa superćelijama, tako da on može bude veličine veće od pet centimetara i prouzrokuje tešku štetu - objašnjava meteorolog Slobodan Sovilj. 

Foto: Pixabay.com

 

Na satju Meteorologiaenred objašnjeno je da na padanje grada najčešće utiče temperatura vazduha. 

- Noću nema toliko isparavanja, osim znatno hladnijeg tla, zbog toga grad ostaje neprimećen. Ali kao i u mnogim slučajevima, i u istoriji je bilo jakih pljuskova noću, praćenih gradom - objašnjeno je na ovom sajtu. 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar