Priče > Društvo

Najmlađi ZAVISNIK od KOCKANJA ima samo 7 godina: U Srbiji ima više KLADIONICA nego APOTEKA

Stručnjaci upozoravaju da se tiket prvi put najčešće uplaćuje sa roditeljima

Izvor: K1info/rts.rs

22/06/2023 > 11:29

podeli vest:

Najmlađi ZAVISNIK od KOCKANJA ima samo 7 godina: U Srbiji ima više KLADIONICA nego APOTEKA
Foto: Pexels.com


Najmlađi zavisnik od kockanja u Srbiji ima samo 7 godina.

Uprkos tome što se ne zna precizan podatak o broju zavisnika, dobro je poznato da je broj kockarnica ogroman.

Stručnjaci upozoravaju da se tiket prvi put najčešće uplaćuje sa roditeljima, a nadležni ne proveravaju zašto je toliko kladionica u blizini škola, kada je to zakonom zabranjeno.

Prema Upravi za igre na sreću u Srbiji je registrovano 2.987 lokacija u kojima se priređuju igre na sreću. I nije samo veliki broj kladionica problem, jer je sada klađenje dostupno i preko telefonskih aplikacija, mada nije retkost da zaposleni ne kontrolišu mlade kada uđu u objekat, a morali bi.

Građanima koji su razgovarali sa ekipom RTS čini se da kladionica ima više nego apoteka i da postajemo Las Vegas, na vrlo ružan način.

Iako se u Zakonu o igrama na sreću navodi da udaljenost kladionica od škola ne može biti manja od 200 metara, da ih ima na "svakom ćošku" pa i u neposrednoj blizini škola primetili su i u Skupštini Grada.

Foto: Pexels.com

 

Prošle godine gradonačelnik Aleksandar Šapić Ministarstvu finansija predao je spisak kladionica koje verovatno krše taj zakon. Iz Ministarstva finansija smo dobili odgovor da geodetska organizacija još proverava te navode.

- Uprava za igre na sreću je u skladu sa odredbama Zakona o igrama na sreću pokrenula postupak oduzimanja odobrenja, zaključno sa 16. 6. 2023. godine. U šest objekata sa primljenog spiska prestalo je priređivanje igara na sreću - navode iz Uprave za igre na sreću.

Stručnjaci su saglasni da kladionice i igre na sreću ne bi smele da budu dostupne mladima, jer, kako tvrde, dovoljan je samo jedan ulazak u te objekte da se razvije zavisnost.

- Nekada deca imaju to ponašanje u samoj kući što ih dodatno podstakne da i oni sebi daju dozvolu - zašto oni ne bi radili nešto što, recimo, radi njihov tata ili, recimo, prvi tiket bude odigran zajedno sa tatom i onda oni krenu sitno da ulažu po 200, 300 dinara, i onda kada dođe, naravno, do dobitka prvog tu već kreće opsesija - želim opet novac, razmišljanje kako opet da dođe do novca - naveoje je psiholog Jovana Stojković.

Foto: Unsplach.com

 

Građani smatraju da u kladionice najčešće idu mladi.

- Često roditelji zapravo budu u zabludi i njima je teško da priznaju da je dete posrnulo za tim porokom, pa onda nalaze raznorazna opravdanja, dok ne dođu oni veći problemi koji dolaze jako brzo, a to je povlačenje u sebe, dugovanja, laganje, anksioznost, krađe - dodala je Jovana Stojković.

Tačan broj kockarskih ovisnika u Srbiji nije poznat. Od nadležnih smo saznali samo da se broj kladionica u protekle tri godine na teritoriji Srbije smanjio za 73. Kako navode stručnjaci iz Klinike za lečenje bolesti zavisnosti, svaki treći tinejdžer u Srbiji zavisan je od kocke, a najmlađi ima samo sedam godina.

Što možda i nije čudno, s obzirom na to da gotovo da nema ulice u Beogradu u kojoj makar na jednom bilbordu nije reklama za kladionice.

Ostavite komentar