Priče > Biznis

KRIPTOVALUTE - INVESTICIJA ILI KOCKANJE? Ne ulažite novac samo zato ŠTO STE ČULI DA JE NEŠTO DOBRO

Narodna banka Srbije izdala je prve dve dozvole za rad kripto menjačnica kod nas

Izvor: K1info/rts.rs

23/01/2023 > 10:27

podeli vest:

KRIPTOVALUTE - INVESTICIJA ILI KOCKANJE? Ne ulažite novac samo zato ŠTO STE ČULI DA JE NEŠTO DOBRO
Foto: Pixabay.com


Tokom prošle godine zabeležen je sunovrat tržišta kriptovaluta. Najveću štetu pretrpeli su mali investitori ali je zabeležen i bankrot nekoliko investicionih fondova. Gubici se procenjuju na oko dva biliona dolara.

"Postoje otkucaji srca - pacijent nije mrtav", tako su trgovci na berzi prokomentarisali ovogodišnji šestodnevni uzastopni rast cene bitokina. Pre toga je vrednost pala sa 69.000 u novembru 2021. na oko 16.500 dolara krajem prošle godine. Dodatno zabrinjava gubitak poverenja investitora.

- Bilo je dosta firmi, dosta krupnih igrača koji su propali i koji su propali na ružan način. Jedno je kad neko bankrotira zato što ne pravi profit, a sasvim drugo je kad neko bankrotira zato što je sredstva korisnika ili proneverio ili izgubio - kaže Aleksandar Matanović iz ECD kripto menjačnice.

U međuvremu, dok je svetsko tržište kriptovaluta krajem prošle godine beležilo samo minuse Narodna banka Srbije izdala je prve dve dozvole za rad kripto menjačnica kod nas.

- Na ovaj način su kriptovalute stavljene u 100 odsto u legalne tokove poslovanja tako da nema prepreka da se u njih investira. Sada je jasno da se radi o jednoj regulisanoj i prihvaćenoj imovini - kaže David Veselinović iz menjačnice Kripto 12 za RTS.

Foto: Pixabay.com

 

- Posle puno godina nekog nedefinisanog statusa celog tržišta konačno postoje firme koje imaju zvanično dozvolu da posluju sa digitalnom imovinom i mislim da je to dobar signal za ljude koji razmišljaju da se bave digitalnom imovinom kao i za fireme - rekao je Matanović.

Nakon što je prošle godine izgubljeno više od dva biliona dolara investiranih u kriptovalute, stručnjaci su oprezni u prognozama za ovu godinu.

- Ove godine treba svakom tipu investicija pristupati sa malo više pažnje nego što je to slučaj u nekim godina kada izgleda da je sve dobro i sve raste - kaže Matanović.

- Najčešće se prave greške tako što stavljaju novac u nešto što su čuli da je dobro. Bitkoin i cela ta kriptomanija je zanimljiv primer. Tanka je granica između investiranja i kockanja - rekao je Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica.

Iz Svetskog ekonosmkog foruma ocenjuju da će kriptografija i blokčejn tehnologija, na kojima se zasnivaju kriptovalute, u budućnosti biti sastavni deo privrede, a da velike svetske banke i kompanije za finansijske usluge već rade na njihovoj primeni.

 

 

 

Ostavite komentar