Showtime > Celebrity

OČAJ i nemoć: GOCA TRŽAN otvorila DUŠU o bolestima ZAVISNOSTI

Roditelji prave greške iz najbolje namere

Izvor: K1info

19/11/2022 > 21:19

podeli vest:

OČAJ i nemoć: GOCA TRŽAN otvorila DUŠU o bolestima ZAVISNOSTI
Foto: ATA Images


Tema emisije "Ako progovorim" koju vodi Goca Tržan bio je problem bolesti zavisnosti, a jedan od gostiju je bio i Dejan Stanković, koji je bio zavisnik o kockanju.

Stanković koji sada vodi centar za odvikavanje od kockanja tvrdi da kod zavisnika ne postoji potpuno izlečenje već samo činjenica da li to rade ili ne.

- Meni je pomoglo znanje, sam sam prestao sa kockanjem. Tražio sam pomoć psihologa, ali nisam dobio ono što mi je bilo potrebno. Šta je to što deli ljude? To je znanje i neznanje. Čitao sam, pratio i istraživao. Sebi sam priznao da imam problem. To nije bilo dovoljno, jer to može svako da kaže. Imao sam narkomanske krize gde um kaže "ne želim te", a telo ide samo - ispričao je Dejan.

Stanković upozorava da je neophodno da se potraži pomoć.

- Roditelji prave greške iz najbolje namere. Bilo je slučajeva gde su devet puta vraćali dugovanja, nisu tražili pomoć, a prodali su stan, kola, njive, i još su se zadužili i uzeli kredite. Počeli su da traže pomoć sada kada su bili na kolenima, zato što su verovali da će se nešto desiti. Savetujem sve da ne vraćaju dugovanja dok ne uđu u proces ozdravljenja i skidanja sa zavisnosti o kockanju. Roditelji su sina držali zaključanog u sobi mesec dana, a on je napravio dug od 12.000 evra. Uzeli su mu odmah telefon, ali njegov poslednji poziv je bio upućen drugu kojem je rekao: "Tačno u 12 sati." Bacao je ceduljice kroz prozor, a drug je već uzeo novac gde treba. Kazao mi je: "Deki, ovo je bilo mojih najlepših mesec dana. Roditelji mi donose hranu, a ja gledam utakmice i kockam se." Nemojte da se takmičite sa decom, vaši sinovi i ćerke su dva koraka ispred vas, izgubićete tu bitku. Potražite pomoć na mestu gde vi smatrate da može da vam se pomogne - ispričao je Dejan za K1 televiziju.

Foto: Printscreen/TV K1

Goca Tržan u emisiji "Ako progovorim" na K1 televiziji

Goca Tržan je ispričala primer iz privatnog života.

- Sećam se svog slučaja i osećaja, bila je to neviđena nemoć. Osećala sam se očajno, nemoćno i bezvredno. Nisam znala kuda da pođem. Najčešće idemo na emotivnu ucenu, "ako ne budeš prestao da piješ i da se kockaš mi ćemo se razvesti". Najčešće to ne daje nikakvog efekta. Na kraju smo se razveli hvala Bogu. Ne znam šta je ispravan put. Ne možeš ti da odvučeš nekoga na silu i da mu kažeš da mora da se leči. Uslovila sam ga. Žao mi je što je izabrao taj put jer mislim da to nije njegov put, ali to je njegov izbor. Prvo sam izabrala da mu pomognem. Kada sam shvatila da on ne želi pomoć, ne vidi da ima problem, otišla sam jer imam dete o kojem moram da brinem. Ko je imao tu vrstu problema zna o čemu pričam. Ono što je najneverovatnije u celoj priči vezanoj za zavisnosti jeste da roditelji minimiziraju problem - otkrila je Goca Tržan u emisiji "Ako progovorim" na K1 televiziji.

 

Ostavite komentar