Priče > Društvo

DA LI ĆE MAJKA Koste K. biti lišena RODITELJSKOG PRAVA?

Evo šta na ovu temu kaže Marija Petrović iz Centra za prava deteta

Izvor: K1info

26/05/2023 > 17:14

podeli vest:

DA LI ĆE MAJKA Koste K. biti lišena RODITELJSKOG PRAVA?
Foto: Tanjug/Zoran Žestić/privatna arhiba


Marija Petrović iz Centra za prava deteta izjavila je danas da kada dete od 13 godina ispolji ponašanje koje je maloletni K.K. ispoljio, jasno je da je u njegovom razvoju došlo do određenog propusta.

Za Tanjug kaže da je put do zaključka da jedna majka jeste ili nije zlostavljala ili zapostavljala svoje dete nekada lak, kada je zlostavljanje očigledno, a da nekada ume da bude veoma težak i da zahteva visok nivo stručnosti i uključivanje više vrsta profesija.

Zato što nije očigledno šta se događa u dinamici između roditelja i deteta koje je zapostavljeno, navela je Petrovićeva.

Dodaje da se vrlo često u takvim predmetima uključe ne samo centri za socijalni rad, već i grupe veštaka, i da se vrlo često desi da različiti stručnjaci imaju različita viđenja situacije.

To znači, dodaje, da pouzdano utvrđivanje zlostavljanja u nekim situacijama ume da bude vrlo stručan i mukotrpan posao.

- Postoje metodologije koje koriste centri za socijalni rad i veštaci koji utvrđuju da li je bilo zlostavljanja ili nije, odnosno kakav odnos postoji između roditelja i deteta. Ima različitih upitnika, metodologija, utvrđuje se struktura ličnosti, utvrđuje se odnos koji postoji, utvrđuje se da li su detetove potrebe zadovoljene, nisu zadovoljene, na koji način su zadovoljene, način na koji roditelj to radi - objasnila je ona.

Petrovićeva kaže da potom utvrđuje da li ima elemenata nasilja, za šta postoje posebne metodologije koje se koriste, a najčešća metodologija koja se koristi u Srbiji je grafikon "krug nasilja", na kom je grafički prikazano nekoliko pokazatelja koji ukazuju da li u tom odnosu postoji nešto što se može nazvati nasilnim odnosom. 

Napominje da kada dete od 13 godina ispolji ponašanje koje je K.K. ispoljio, jasno je da je u njegovom razvoju došlo do određenog propusta, a da je na stručnjacima da utvrde do kakvog.

U medijima se pojavila informacija, da je majka Koste K. koja je još uvek njegov pravni staratelj, pitala navodno, kada sina može da odvede kući, Marija ističe da u tom slučaju, Centar za socijalni rad donosi odluku i procenjuje da li će dete dobiti privremeno starateljstvo

Foto: Tanjug printscreen

 

- Ukoliko Centar za socijalni rad proceni da je detetu neophodno privremeno starateljstvo. Ukoliko se takva odluka donese, dete će biti pod privremenim starateljstvom, sve dok je to u interesu deteta. U tom slučaju se oba roditelja stavljaju u "zagradu". Iako je dete stavljeno pod privremeno starateljstvo, roditelji mogu da održavaju kontakt sa njim. Sve zavisi od procene stručnih organa – kaže Marija i dodaje da se u ovom slučaju rade procene čitave porodice i određuje se da li je došlo do zanemarivanja i zlostavljanja deteta.

- Kada se radi ova vrsta procene, radi se procena cele porodice. Ima nekoliko stvari na koja veštačenja odgovaraju. Prva je struktura ličnosti članova porodice, druga jesu potreba deteta i na koji način roditelji zadovoljavaju potrebe deteta. Ako se ispostavi da je detetu bila potrebna psihijatrijska pomoć, a roditelji ga nisu odveli kod psihijatra, odnosno nisu uspeli da zadovolje i prepoznaju njegovu potrebu, to se smatra zanemarivanje – kaže Marija i dodaje da lišenje roditeljskog prava, prema zakonu može biti primenjeno samo na jedno dete. U ovom slučaju, ne bi se odnosilo na desetogodišnju sestru Koste K., ukoliko Centar za socijalni rad ne proceni drugačije.

- Majka može biti lišena roditeljskog prava samo za jedno dete, isto važi i za oca. Da bi bilo ko od roditelja bio lišen roditeljskog prava za devojčicu, Centar za socijalni rad mora veštačenjem da utvrdi da postoje razlozi za to. To je vrlo pojedinačna procena – kaže i ističe da devojčica sigurno neće biti pozvana na suđenje.

- Ona će učestvovati pretpostavljam u veštačenjima i u proceni porodične dinamike. ali neće biti pozvana na sud kao svedok, jer nije neposredno bila uključena u krivično delo. Takođe, ni majka neće biti pozvana kao svedok, osim ako se ne ispostavi da je bila prisutna u određenim vrlo konkretnim situacijama. Biće uključena u proceni porodične dinamike, na koje svako veštačenje treba da odgovori – dodala je i kaže da će se jako teško u ovom slučaju doći do pravde.

Ostavite komentar