Priče > Društvo

GDE smo stigli posle TRAGEDIJE u "Ribnikaru": Trebalo je da slušamo ŽRTVE, a ne da iznosimo MIŠLJENJA

Primarijus dr Branko Vuković kaže da se kao društvo i dalje nismo odmakli od početka događaja u "Ribnikaru"

Izvor: K1info

25/05/2023 > 19:46

podeli vest:

GDE smo stigli posle TRAGEDIJE u "Ribnikaru": Trebalo je da slušamo ŽRTVE, a ne da iznosimo MIŠLJENJA
Foto: Tanjug printscreen


Pošto je Vlada donela četiri mere o postupanju dece i roditelja iz OŠ "Vladislav Ribnikar", gostujući u emisiji "Uranak" na televiziji K1, primarijus dr Branko Vuković kaže da moramo da nastavimo dalje sa životom .

Primarijus ističe da postoji više nivoa traumatizacije.

- Svaka krizna situacija koja nastane ima taj prvi period šoka koji može da traje i do nekoliko meseci. Negde se tu najveći broj svedoka ili učesnika u toj tragediji brzo oporavi. Uz pomoć okoline i porodice, uspeju da prevaziđu težak period. Jedan broj ljudi nije u toj prilici. Postoji više nivoa traumatizacije. U ovom slučaju imamo to da neka deca nisu bila prisutna u školi, ali su traumatizuvana. Druga deca su bila, ali nisu to čula, treća su videla sve, četvrta su izbegla metkove, peta su direktno pogođena i, nažalost, šesta grupa je stradala. Na taj način se i terapijski pristupa toj deci, ali ne samo po grupama, nego i individualno. Psihijatrijska služba je maksimalno angažovana da pomogne deci, roditeljima, ali i celom društvu. Ono što jeste moja primedba u svemu ovome je to, što se psihijatrima postavljaju pitanja da daju svoja lična mišljenja. Profesionalno možemo da razmišljamo skroz na drugi način - kaže dr Branko Vuković i dodaje da se kao društvo i dalje nismo odmakli od početka događaja.

- Nismo odmakli od početka događaja, jer se ništa konstruktivno i konkretno nije dogodilo. Ovo je prvi put u svetu da se dogodi, da ovako mlad ubica napravi takav masakr. Mi treba da napravimo neku vrstu kompenzacije, odnosno da spolja dobijemo podršku, uključivanje u normalan život... Da svako od nas krene normalno da radi, a da nemamo stalno u glavi taj događaj. Škola treba da funkcioniše, ali mora da se nađe način kako. Ne možemo svi da iskazujemo svoje mišljenje. Mi smo dužni kao roditelji i društvo, da učestvujemo i damo svoj doprinos, da se sve ovo vrati na svoje mesto, tako što ćemo se ponašati dostojno ovoj situaciji - dodao je.

Foto: K1/Printscreen

 

- Nije bilo potrebno da se pravi ovolika galama i buka. Svako od nas ima respekt prema tim žrtvama, da im u svom ćutanju oda počast i na taj način ćemo doći i do pravih rešenja. Ovako niko ne razume ničije predloge i nastao je opšti haos. Mi imamo službe koje se time bave, to je Ministarstvo prosvete, imamo sjajne psihologe, a politika mora da se izbaci iz ove situacije, jer to samo pogoršava stvari. Ministarstvo je donelo odluku da život mora da se nastavi i to je tako, ne može da stane. Odluka nikada neće biti po volji svih - ističe Vuković.

Doktor kaže da je individualna stvar na koji način mora da se radi sa decom koja su pretrpela ovaj vid traume, ali da su roditelji ti, koji moraju da ih usmere na pravi put.

- Roditelji moraju da osluškuju dete i da osete da li im je potrebna pomoć stručnog lica. Tu ne postoji pravilo, jer sa svakim detetom iz te škole mora da se postupa na drugačiji način. Treba da se razgovara i da čujemo kako razmišlja i koja vrsta pomoći mu je potrebna – rekao je doktor u emisiji "Uranak" na televiziji K1 i zaključuje da je trebalo da kao društvo u čitavoj ovoj situaciji slušamo žrtve, a ne da iznosimo mišljenja.

Ostavite komentar