Priče > Društvo

Svi se pitaju GDE JE MINISTARKA KISIĆ i šta kaže o MASAKRU U ŠKOLI? Ovakav odgovor NISMO OČEKIVALI

Uspeli smo da dobijemo saopštenje ministarstva, ali - da li je to sve što imaju da kažu posle jedne od najvećih tragedija u Srbiji?

Izvor: K1info

05/05/2023 > 15:05

podeli vest:

Svi se pitaju GDE JE MINISTARKA KISIĆ i šta kaže o MASAKRU U ŠKOLI? Ovakav odgovor NISMO OČEKIVALI
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Srbiju su u kratkom roku pogodile dve velike tragedije sa gubikom velikog broja života, a posebna je velika tuga i bol što je među žrtvama veliki broj dece, odnosno što su većina poginulih i povređenih najmlađi ili veoma mladih ljudi.

Nezapamćene tragedije pokrenule su i lavinu pitanja o podršci, empatiji, razumevanju, emocijama, ali najviše o ulozi porodice. Zbunjeni su svi. Niko ne može da razume šta se to dogodilo u Srbiji da jednom dečaku od samo 13 godina padne na pamet da iz očevog oružja ospe paljbu na svoje drugove, nastavnicu i obezbeđenje škole. 

Zbunjeni, uplakani i šokirani građani nisu još ni do pola "svarili" ovu informaciju, Srbiju je potreslo novo šokantno ubistvo.

Osumnjičeni napadač, star 21 godinu, ubio je osmoro ljudi, a 14 ranio iz automatskog oružja u selu u blizini Mladenovca. 

Ono što je još više zaprepastilo celo društvo, javnu scenu, a čak i stručnjake iz oblasti psihologije, jeste i to što je u našoj zemlji juče bilo 25 intervencija zbog incidenata učenika koji su pokušali da oponašaju dečaka koji je ubio osmoro đaka i portira u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Jedna devojčica je potregla nož na svoju bivšu profesorku i povredila jednu učenicu. 

Potreseni svim ovim informacijama i mediji pokušavaju da nađu ma kakav odgovor kako bi što tačnije informisali javnost, ili još važnije, utešili sve porodice koje strahuju, da li će se njihovoj deci nešto loše dogoditi na ulici ili u školi.  

Foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

 

Tragom svih ovih iskustava i nažalost, serijom događaja koji ne prestaju da šokiraju, zapitali smo se zbog čega se ne oglašava Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, kao ni ministarka prof. dr Darija Kisić. Vođeni time da će kao ministarstvo u čijem je sklopu Sektor za planiranje i unapređenje porodice i dece, kvalitet života, produžetak života i porodičnu-pravni zaštitu, poslali smo ministarki jedno, na izgled kratko pitanje, čiji, istina odgovor bi trebalo da bude sadržajan ili bar utešan. 

Zamolili smo je da nam pošalje izjavu povodom strašne nesreće koja se dogodila u školi na Vračaru. Takođe, postavili smo i pitanje da li Ministarstvo za brigu o porodici može da da preporuke i podršku porodicama u Srbiji zbog pomenutog slučaja, kao i da li ima bilo kakvu poruku za građane Srbije koji su potreseni zbog slučaja u beogradskoj osnovnoj školi, ali i zbog masakra u Mladenovcu?

Međutim, umesto odgovora dobili smo, verovali ili ne, fotografiju na kojoj je saopštenje i - ni reč više. 

- Savetovalište za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, u cilju podrške porodicama stradalih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, nastavnicima, učenicima, mladima, kao i svim drugim građanima kojima je potrebna podrška usled tragedije koja se desila, omogućilo je psihološku podršku pozivom na brojeve telefona: 011 2752 224 i 011 2650 093, svakog radnog dana u periodu od 7.30 do 15.30 časova. U narednom periodu, nakon pružanja psihološke podrške, terapijski rad sa članovima porodica, kao i svima koji su pogođeni ovom tragedijom, biće određen kao prioritet u radu Savetovališta za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu - pročitali smo na fotografiji saopštenja. 

Da li je to reakcija kakvu smo očekivali? Nije. Da li je to reakcija kakvu Srbija zaslužuje? Nije. Da li je to reakcija kakva bi prosto morala da bude u ovakvoj situaciji? Naravno da nije.

 

Ostavite komentar