Priče > Društvo

Stojčić: Gradimo EXPO KOMPLEKS, Srbija ima prilično VELIKE ŠANSE da 2027. bude DOMAĆIN SVETSKE IZLOŽBE

Izgradnjom kompleksa Expo Beograd dobiti proširenje gradske zone, rekao je gradski urbanista

Izvor: K1info/Tanjug

12/04/2023 > 15:10

podeli vest:

Stojčić: Gradimo EXPO KOMPLEKS, Srbija ima prilično VELIKE ŠANSE da 2027. bude DOMAĆIN SVETSKE IZLOŽBE
Foto: Unsplash.com


Beograd i Srbija su danas u Parizu predstavili kandidaturu za specijalizovanu izložbu Expo 2027 delegatima Međunarodnog biroa za izložbe.

Simpozijum kojim je danas u Parizu predsedavala Srbija imao je za cilj da se predložena tema Srbije "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve” što detaljnije predstavi delegatima Biroa.

Gradski urbanista Marko Stojčić istakao je da će Beograd izgradnjom Expo kompleksa dobiti proširenje gradske zone.

On je objasnio da će izgradnjom kompleksa Expo Beograd dobiti proširenje gradske zone.

- To će biti budući razvoj u kome će nam biti omogućeno da postignemo sve što smo planirali - istakao je Stojčić.

On je rekao da je Srbija u procesu izgradnje puteva koji će povezati budući Expo sa glavnim gradom.

- U procesu smo izgradnje 10 kilometara puteva. Imamo osam kilometara novog auto-puta koji nedavno otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Uradićemo 27 kilometara pruge - rekao je urbanista.

Takođe, istakao je da Srbija ima prilično velike šanse za održavanje Međunarodne Expo izložbe.

Arhitekta Mark Fenvik je rekao da su u početku imali samo projekat izgradnje stadiona, ali da su se kasnije opredelili za izgradnju celokupnog područja koji ce biti produzetak gradske zone grada Beograda Kako je objasnio, na 102 hektara je planirano prostiranje Ekspa.

- To je najveći urbani razvoj u Evropi, a katalizator je Expo - rekao je Fenvik.

Izvršni direktor kompanije "Laureus" Ned Vils je podsetio prisutne na činjenicu koliko je igra ključna komponenta za uspeh, i koliko je sport važan za razvoj živote dece i mladih.

- Sport se koristi kao platforma za okupljanje nacije - podsetio je Vils.

 

Simoizijumom je moderirao direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije Dušan Borovčanin, a predstavljanje Srbije su izvođenjem numera tradicionalne srpske muzike uveličali mizičari braća Teofilović.

Beograd i Srbija su u januaru 2022. godine, zvanično podneli kandidaturu za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 sa temom "Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve".

U Parizu je u junu prošle godine održana sveobuhvatna prezentacija dosijea Srbije za organizovanje Specijalizovane izložbe kada se prisutnima 170. generalne skupštine BIE video porukom obratila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, dok je više ministara i predsednik Privredne komore Srbije pružilo uveravanja i objašnjenja komparativnih prednosti Srbije i Beograda.

Takođe, u septembru je Beograd posetila delegacija Međunarodnog biroa za izložbe, čija je istražna komisija procenjivala podatke iznete u dosijeu kandidature Beograda.

Predsednik Izvršnog komiteta BIE Alen Berger je istakao da je u Beogradu imao produktivne razgovore, a generalni sekretar BIE Dimitri Kerkentzes je istakao značaj Izložbe Expo 2027 za čitav region Balkana.

Povodom kandidature za domaćina Expo 2027 održano je još jedno predstavljanje i to u Parizu, u novembru kada je naša delegacija na 171. generalnoj skupštini BIE imala priliku da ponovo upozna predstavnike članica ovog biroa da su naša prestonica i država potpuno spremni da budu domaćini jedne od najprestižinijih svetskih manifestacija.

 

 

 

 

Ostavite komentar