Vesti > Beograd

Uz posvećenost na NAJVIŠEM NIVOU Beograd SPREMAN da dočeka SVET na EXPO 2027

U okviru prezentacije na Skupštini govorio je potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali

Izvor: K1info/Tanjug

28/11/2022 > 18:11

podeli vest:

Uz posvećenost na NAJVIŠEM NIVOU Beograd SPREMAN da dočeka SVET na EXPO 2027
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Na 171. Generalnoj Skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) danas je održana zvanična prezentacija Republike Srbije - grada Beograda za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 sa temom „Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve”.

U okviru ove prezentacije na Skupštini su govorili potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministar sporta Zoran Gajić, gradski urbanista Marko Stojčić i naši prestižni umetnici, zvezde domaćeg kulturnog neba - violinista svetskog glasa Stefan Milenković i glumački bard u evropskim okvirima Miki Manojlović, a video uključenjem obratio se i naš šampion Novak Ðoković, saopštio je Expo Belgrade 2027.

Predstavljanju su prisustvovali ministarka kulture Maja Gojković, ministar obrazovanja Branko Ružić, kao i direktorka Beogradskog sajma, Danka Selić, a moderator prezentacije bio je Dušan Borovčanin, direktor Kongresnog biroa i projektni mendžer.

- Uz posvećenost na najvišem nivou, Srbija je učinila sve da stvori neophodne preduslove kako bi realizovala projekat specijalizovane Expo izložbe. Finansijska sredstva su obezbeđena, to je najvažnije, i uvereni smo da smo dobar kandidat i racionalan izbor. Uvereni smo u snagu našeg projekta i naše teme - rekao je Mali na početku prezentacije.

On je istakao da je Srbija u poslednjih 10 godina napravila ogroman napredak na brojnim poljima, a svakako da je ekonomski napredak zemlje među najvažnijim dostignućima.

Doživeli smo istinski ekonomski procvat. Privukli smo rekordan broj stranih direktnih investicija, više nego sve ostale zemlje u regionu zajedno. Prosečne plate su više nego udvostručene u poslednjih 10 godina, a stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou u našoj istoriji.

- Tokom dve godine krize izazvane pandemijom, bili smo najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Srbija vodi balansiranu spoljnu politiku i garantujemo da ćemo obezbediti najveći broj zemalja izlagača iz raznih delova sveta. Mi smo danas tačka susreta između istoka i zapada - rekao je Mali.

U ime delegacije Srbije ministar sporta Zoran Gajić je predsedniku Skupštine BIE poklonio odbojkašku loptu sa potpisima naših svetskih prvakinja i svima je uputio važnu poruku, a to je da ovaj put ne igramo samo za sebe, već za celo čovečanstvo.

Podršku našoj delegaciji pružio je putem specijalnog video uključenja i najbolji teniser i brend ambasador Srbije Novak Ðoković koji je istakao važnost igre kao univerzalnog jezika koji razumeju svi, kao i značaj igre u najranijem dečijem razvoju. Zašto su igra, gluma i muzika važni, koliko doprinose razvoju kreativnosti, otpornosti, o svojim iskustvima govorili su glumac Miki Manojlović i violinista Stefan Milenković koji se posebno osvrnuo na svoje iskustvo sa svetske izložbe Expo Dubai 2020.

"Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve" je tema koja se bavi značajem igre, sporta i muzike u ljudskoj evoluciji i razvoju sa namerom da osnaži kako učesnike tako i posetioce da istraže na koji način ovi drevni kreativni "alati" čovečanstva mogu pomoći u rešavanju nekih od najsloženijih globalnih izazova današnjice.

Republika Srbija i Beograd dokazali su, u brojnim prilikama do sada, da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a međunarodna specijalizovana izložba Expo 2027 biće jedinstvena prilika da još jednom potvrdimo da su Srbija i Beograd kulturni i umetnički centar regiona i Evrope, navodi se u saopštenju.

 

 

 

Ostavite komentar