Priče > Društvo

Okreni 11-0-11, pa PLAČI: Možda niste znali, ali - ovaj SERVIS KOŠTA

Kada građani pozovu ovaj broj ne dobijaju obaveštenje da će poziv biti naplaćen

Izvor: K1info/nova.rs

30/03/2023 > 18:00

podeli vest:

Okreni 11-0-11, pa PLAČI: Možda niste znali, ali - ovaj SERVIS KOŠTA
Foto: Freepik.com


Za prijavljivanje komunalnih problema Beograđani od skoro zovu servis 11-0-11, međutim, iako su svi u prvi mah pomislili da je ova linija besplatna, istina je da se ovi pozivi naplaćuju.

Da stvar bude gora, kada građani pozovu ovaj broj - ne dobijaju obaveštenje da će poziv biti naplaćen. 

Još jedna neobična stvar je i to što željeno komunalno preduzeće možete da izaberete tek nakon što vam automat pobroji sva raspoložila preduzeća, što traje više od minuta. A sekunde koji se naplaćuju teku i teku...

Dejan Gavrilović iz Uduruženja za zaštitu potrošača „Efektiva“ kaže da se građani se dovode u zabludu jer ni u jednom trenutku ne dobijaju informaciju o tome da se razgovor naplaćuje i koliko.

Tako je račun Tamare N., profesionalne upravnice zgrade, za samo dva dana pozivanja nadležnih službi uvećan za skoro 500 dinara.

- Kada pozovete broj 11-0-11 imate 10 različitih službi koje možete da dobijete. Morate da preslušate svih 10 da bi ste mogli da pritisnete broj npr. 3 za Gradsko stambeno. A onda počinju ponovo da nabrajaju 1 za hitne intervencije, 2 za upravnike iz redova stanara, 3 za profesionalnog upravnika, pa kada sve ovo poslušate možete pritisnuti željenu opciju. Pa onda opet čekate da vam se javi operater - kaže Tamara N.

Dodaje da nema obaveštenja o tome da se pozivi dodatno naplaćuju.

Za uspostavljanje veze i preslušavanje svih opcija Tamara je platila 11.69 dinara, a kako kaže, ako dočekate da prijavite problem Gradskom stambenom - plaćate 29,24 dinara.

Foto: Pixabay.com

 

Iako u okviru svog paketa ima opciju „neograničeno ka svim mrežama“ - profesionalna upravnica je za dva dana pozivanja Gradskog stambenog zadužena dodatnih 489 din.

- Ovo je veliki problem kako su pre ovoga pozivi bili besplatni. Kada se zaglavite u liftu, pozovete besplatno Gradsko stambeno hitne intervencije direktno na telefon i neko vas odglavi. Sada, ako nemate kredita ostajete u liftu. Takođe, zašto moramo svaki put da slušamo svih 10 službi?! Zar nije moguće da se namesti da se prekine kada pritisnemo taster broja, koji nam treba da bi što pre završili poziv. Možda namerno nije tako uređeno - rekla je Tamara za Novu.

Operater Servisnog centra 11-0-11 novinarima je rekao da se usluge naplaćuju, ali da nije siguran koliko. Potom ih je uputio na Infostan, gde je operater rekao da se usluga tarifira, ukoliko građani pozivaju sa mobilnih telefona dok je, prema njegovim rečima, poziv u fiksnoj mreži besplatan.

Dodaje i da pretpostavlja da novac ide mobilnim operaterima sa kojima je potpisan ugovor.

Gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić svojevremeno je izjavio da je ideju o uspostavljanju broja 11-0-11 incirao pre oko godinu i po dana po uzoru na slični centar samo manjeg obima koji je napravio u opštini Novi Beograd, dok je bio na njenom čelu.

 

Ostavite komentar