Vesti > Beograd

OK, nećemo da kažemo "ŠTA SU TRAŽILI...". RUSI prave KRŠ I LOM u iznajmljenIm stanovima, STANODAVCI ČUPAJU KOSU

Vlasnici sad stavljaju u oglase - NE strancima

Izvor: K1info/telegraf.rs

25/03/2023 > 15:00

podeli vest:

OK, nećemo da kažemo "ŠTA SU TRAŽILI...". RUSI prave KRŠ I LOM u iznajmljenIm stanovima, STANODAVCI ČUPAJU KOSU
Foto: Shutterstock


Pitanje koje mnogi postavljaju od momenta drastičnog skoka cena kirije, jeste kako se pokazalo izdavanje stanova Rusima? Kakva su vaša iskustva? I zašto na mnogim oglasima sada piše "ne za strance".

Odgovore i savete zatražila je jedna korisnica društvene mreže Reddit  i pokrenula lavinu komentara. Krenulo je od toga da li da stan izda Rusima, ali je rasprava potom otišla u skroz drugom pravcu pa su korisnici ove platforme počeli da dele svoja iskustva.

- Imam stan koji želim da izdam i kada sam postavila oglas gomila Rusa mi se javila. Kakva su iskustva, da li sa razlogom na većini oglasa piše 'ne za strance'? - pitala je ona.

 

 

Nakupio se veliki broj komentara ispod, a najviše je bilo onih primera kako se "verni podstanari izbace", zatim se stan izda Rusima po visokoj ceni, nakon čega ga oni najčešće demoliraju, ostave u haosu, i na kraju odu bez da nadoknade štetu. 

- Prijateljevom poznaniku su rasprodali sve iz stana i otišli - glasio je jedan komentar, a zatim:

- Znam primere gde su gazde rasterale svoje verne podstanare, zbog Rusa koji bi u Zemunu plaćali 800 evra za stan. Jedan poznanik je to uradio u oktobru, sad u februaru je kukao kako mu je demoliran stan, da je pola odvoda zapušeno, a uredno ih prijavio. Ostavili su oni i 3 depozita, a nastala šteta na nameštaju i u stanu je 7.000 evra. Nije mi krivo, oni su odlepršali u Gruziju koliko sam čuo - tvrdi drugi.

Foto: Shutterstock

 

Na to su se drugi pitali kako je moguće da neko napravi štetu u ovolikom iznosu, te je usledio odgovor:

- Gospodin je uzeo neku finu garnituru, a ovi su gasili cigarete svuda, zidovi usvinjeni, navodno su tu bile i žurke, uništen ogroman plazma TV, izgreban parket, mora sve da se kreči...

Usledio je i odgovor na pitanje, zbog čega Rusi to rade. 

- Dosta Rusa je bilo svesno da ih cede za pare i onda su se 'osvetili' jer su morali da plaćaju pošto nemaju gde drugde - dodao je drugi korisnik Redita "objašnjenje".

Korisnici kažu da je najveći problem to što vlasnici stanova ne znaju ko su, pa samim tim ne mogu ni da im naplate štetu.

- Nisam sigurna koliko se isplati isterivati stare stanare da bi se Rusima izdao stan na tri meseca. Ostave haos za sobom i odu. Nit' znaš ko su, nit' možeš da im naplatiš štetu.

Svoje iskustvo sa izdavanjem stanova Rusima, taksativno je naveo još jedan korisnik. On kaže, da je njegov rođak prošao ovako:

- Rođak izdao Rusu. Platio šest meseci unapred. Rus podneo zahtev za azil! Prestao da plaća stanarinu! Ne može da ga istera kao azilanata! Veliki problem!​ Ako ne poznaješ podstanara lično, nema šanse da predvidiš kakav će biti - to nema veze ni sa državljanstvom, ni sa polom, ni sa godinama. Depozit i rešena stvar.

Suma sumarum, zaključak mnogih je bio: "Ko hoće veće, izgubi iz vreće."

Međutim, priča je vrlo brzo otišla u drugi pravac. Nadovezali su se komentari da ovo nema veze sa tim da li je neko Rusi, stranac ili naš čovek. Zapravo, ko se kako ponaša u stanu nema veze ni sa tim da li je stan tvoj ili si podstanar. Tako je dalja debata prešla u to kakvih sve komšija ima.

Foto: Pexels.com

 

Od bacanja kiselog kupusa sa terase, polivanja rasolom sa drugog sprata, do toga da komšije tresu mrve sa terase a onda kroz prozor sa mrvama poleti i nož, ovo su samo neka od neverovatnih iskustava naših sugrađana sa svojim komšijama.

- Ovo rade i oni koji nisu podstanari. Evo isto jedna priča. Jedna komšinica je otresala mrve sa stolnjaka sa terase i nije ni provalila da je na stolnjaku bio i nož! Leteo je sa desetog sprata, mogao je nekog da ubije - napisao je jedan korisnik  svoje iskusvo.

Bilo je i primera da nož upadne i u spoljašnu jedinicu klima uređaja.

- Jednom drugu se slično desilo, samo nož nije pao dole na pločnik nego na komšijinu klimu ispod njega - dodao je još jedan od korisnika.

A, bilo je i kiselog kupusa sa četvrtog sprata:

- Evo moje priče... Prosipali su kiseli kupus sa terase (u više navrata). Stan je na četvrtom spratu - pisalo je u komentaru. 

 

 

 

Ostavite komentar