Vesti > Beograd

Beogradskim vrtićima HARA STOMAČNI VIRUS, ovo su SIMPTOMI, a evo šta savetuje EPIDEMIOLOG SLAVICA MARIS

Ne postoji kauzalna terapija, antibiotici se ne preporučuju, već samo simptomatska terapija, kaže doktorka

Izvor: K1info/Tanjug

27/03/2023 > 08:54

podeli vest:

Beogradskim vrtićima HARA STOMAČNI VIRUS, ovo su SIMPTOMI, a evo šta savetuje EPIDEMIOLOG SLAVICA MARIS
Foto: Shutterstock


U dečijim vrtićima u Beogradu tokom marta registrovano je šest epidemija uzrokovanih stomačnim virusima, sa ukupno 83 obolele dece.

Najčešći simptomi su malaksalost, mučnina, povraćanje, dijareja i povišena telesn temperatura. 

- Podaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da je povećan broj prijavljivanja obolelih od stomačnih virusa, naročito u dečijim kolektivima predškolskim ustanovama. Tokom marta ukupno je registrovano šest epidemija u kojima je obolelo 83 dece. Od toga četiti epidemije su bile uzrokovane rota virusom, a dve adeno virusom - rekla je danas za Tanjug epidemiolog Slavica Maris, načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje. 

 

Uglavnom u kliničkoj slici, kako je navela, dominira mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, a može se javiti i povišena temepratura.

- Uobičajeno simptomi traju dan ili dva, ali mogu i duže da traju. Zbog povećanog gubitka tečnosti može doći i do dehidratacije, pa je neophodno u hospitalnim uslovima nadoknada elektrolita - rekla je dr Maris.

- Ne postoji kauzalna terapija, antibiotici se ne preporučuju, već samo simptomatska terapija. Ukoliko imate povišenu temperaturu, to je korišćenje lekova za snižavanje temperature, nadoknada tečnosti, kao i dijetalna ishrana - kazala je dr Maris. 

Prema njenim rečima, broj zaraženih korona virusom se povećava. 

- Tokom marta ukupno je registrovano 15 epidemija korona virusa, najviše u zdravstvenim ustanovama i to 13 i dve u ustanovama socijalne zaštite. Najčešće su to blaži simptomi - respiratorno curenje iz nosa, povišena temperatura i gušobolja - rekla je dr Maris.
 

 

Ostavite komentar