Priče > Društvo

Ovo nije samo "DRANJE", nego ČIST BEZOBRAZLUK: IZLET ZA PREDŠKOLCE iz Beograda u Opovo košta - 5.000 DINARA

Stručnjaci iz oblasti zaštite potrošača ističu da im se građani sve češće žale na visoke cene đačkih ekskurzija

Izvor: K1info

24/03/2023 > 16:03

podeli vest:

Ovo nije samo "DRANJE", nego ČIST BEZOBRAZLUK: IZLET ZA PREDŠKOLCE iz Beograda u Opovo košta - 5.000 DINARA
Foto: Pixabay.com


Cene đačkih eksurzija i izleta nikada nisu bile veće, što roditelje baca u očaj.

Tako na primer, jednodnevni izlet za beogradske predškolce u Opovo, udaljeno manje od 40 kilometara, košta gotovo 5.000 dinara.

Na ovu priču ukazala nam je ogorčena mama, Beograđanka Milena.

- Za jednodnevni izlet u Opovo traže nam 4.940 dinara. Pre četiri meseca ovaj iznos bio je skoro 1.000 dinara manji.  Cene su sumanute. Bezobrazne – kaže ona.

Kako nam je objasnila, od vrtića je tražila da joj taksativno nabroje koliko šta tačno košta, ali to nikada nisam dobila.

- Jedino što su mi poslali bilo je šta ulazi u tu cenu, a kad sam im tražila pojedinačne cene svega što plaćamo, „prebacili su lopticu“ na agenciju. Tamo su mi rekli da su oni sve dostavili vrtiću, i dodali „Ove aktivnosti nisu na moranje“ – kaže ona i dodaje:

- I nisu, slažem se. Ali, svaki roditelj će reći „Pa neću samo moje dete da ne ide“ i platiće. Kažu neki „treba platiti vaspitače“. I ja se slažem, njihov posao je težak, ali najgore od svega je što sam čula da vaspitači dobijaju samo 600 dinara od ove svote. Smatram da svaki taj trošak treba da bude javan i da roditelji znaju šta tačno plaćaju. Koliko sam čula, ovo je jedina ponuda koja je predstavljena roditeljima na Savetu.

Foto: Pexels.com

 

U ovoj turističkoj agenciji objasnili su nam šta sve ulazi u cenu.

- U cenu ulazi ručak u restoranu Stari Banat u Opovu, ulaznice za Tamiške konake, animatori, naknade za vaspitače... Takođe, ulazi i autobuski prevoz. Nije bitno da li do odredišta ima 40 ili 150 kilometara, jer se autobus ne plaća po kilometru već se iznajmljuje na dan. Takođe, ao iz iste porodice putuje dvoje ili više dece dobijaju popust,  a deca sa posebnim potrebama putuju gratis – naglasili su oni.

Na pitanje da li su dužni da roditeljima naznače koliko tačno košta koja stavka putovanja, kažu:

- Ne, ali specifikaciju troškova dostavljamo vrtiću – rekli su oni.

Mi smo pokušali da stupimo u kontakt i sa vrtićem, ali se na fiksni telefon dostupan na sajtu niko nije javljao. 

Naša ekipa poslala je pitanja i Ministarstvu prosvete da li inspekcije kontrolišu cene izleta i ekskurzija, kao i koji su kriterijumi i uslovi pri odabiru turističke agencije. Međutim, do objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

Roditelji se stalno žale na cene ekskurzija

Radmila Dodić iz Foruma beogradskih osnovnih škola kaže da vrtić treba da objasni kako je formirana cena.

- Nažalost, uprkos verovanju mnogih, dnevnice za vaspitače i učitelje nisu najskuplja stavka.  Salžem se da roditelji moraju znati šta plaćaju, kao i da su cene ovih izleta i ekskurzija u školama veoma visoke. Zapravo, mnoge ekskurzije vode se kao edukativne, ali često ni trunke edukacije tamo nema – kaže ona.

Kako dodaje, nije to samo 5.000 dinara.

- Treba detetu dati džeparac, opremiti ga, kupiti mu užinu... To je zaista puno novca, ali roditelji ipak odvajaju kako njihovo dete ne bi bilo šikanirano od strane drugih đaka, kako bi imalo upomene na taj deo detinjstva – napominje ona.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže da se sve više roditelja žali na ovaj problem.

- Zaista se puno žale. Svakako, svi oni mogu da se požale prosvetnoj ili turističkoj agenciji ukoliko smatraju da je cena nerealno visoka, a inspektori će utvrditi o čemu se radi i da li je sve urađeno po zakonu – napominje naš sagovornik.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar