Priče > Društvo

Deca se RADUJU, roditelji ČUPAJU KOSU - đačke ekskurzije koštaju kao SVETOG PETRA KAJGANA

Roditelji smatraju da su cene previsoke u odnosu na ono što se deci nudi

Autor: K1inf.rs/Informer

16/09/2022 > 14:49

podeli vest:

Deca se RADUJU, roditelji ČUPAJU KOSU - đačke ekskurzije koštaju kao SVETOG PETRA KAJGANA
Foto: Pixabay.com


Školska putovanja po Srbiji su poskupela, pa roditelji osnovaca za jednodnevni izlet po detetu moraju da izdvoje najmanje 5.000 dinara.

U jednoj beogradskoj osnovnoj školi izlet koji podrazumeva obilazak Topole i Aranđelovca za četvrti razred osnovne škole košta neverovatnih 4.990 dinara, i to bez ručka. Ako dodamo i to da deca moraju da ponesu džeparac, da nešto pojedu i popiju, trošak je mnogo veći.

Mnogi roditelji su ogorčeni zbog cena jer smatraju da su paprene u odnosu na ono što se deci nudi.

Zoran Serdar, predsednik Odbora za dečiji i omladinski turizam asocijacije "Juta", kaže da su cene đačkih putovanja veće za 10 do 15 odsto nego prošle godine jer su povećane cene prevoza, ulaznice za posete značajnim lokalitetima, cene svih namirnica.

- Aranžmani su najviše poskupeli zbog cene prevoza, te su od proletos do sada prevoznici podigli cene 15 centi po kilometru, što znači da je prevoz do Kopaonika i nazad poskupeo za 100 evra. Moramo uzeti u obzir da su skuplji i tehnički pregled autobusa, gume, registracija, cene servisa. U cenu ekskurzije koju roditelji plaćaju uračunate su i dnevnice za nastavnike, koje iznose oko 1.000 dinara. Mnogi misle da agencija ubira najviše novca, ali to je varka, jer agencije nemaju veću zaradu od sedam odsto od aranžmana - objašnjava Serdar.

Foto: Pixabay.com

 

On kaže da zbog svih ovih poskupljenja jednodnevni izleti za đake osnovnih škola koštaju od 4.000 do 5.000 dinara.

- Recimo, izlet koji podrazumeva obilazak Novog Sada i Zrenjanina košta oko 4.000 dinara, bez dnevnica koju određuje svaka škola za sebe. Kada roditelji vide ovu cenu, verovatno se zaprepaste, ali ne smemo da zaboravimo da su tu uključeni i prevoz, cena ulaznica, osiguranje i ručak - objašnjava on.

Međutim, roditelji u Srbiji smatraju da su ponude iz agencija preskupe.

Aleksandra I., majka dva dečaka koji idu u osmi i četvrti razred, kaže da treba da izdvoji 14.000 dinara samo za njihovo putovanje, a još mora da im odvoji i džeparac.

- Imam dva deteta i zaista ne znam kako da platim ova putovanja. Znam da su ekskurzije najlepša sećanja na školovanje i zaista mi je žao da im to uskratim, pogotovo što su zbog korone već bili uskraćeni za putovanja sa školskim drugarima. Stariji sin treba da ide dva dana na Taru, a za to jedno noćenje treba da platim 10.000 dinara?! Za mlađeg, izlet u Aranđelovac košta oko 4.000 dinara, ali bez ručka. Mislim da su cifre preterane, pogotovo što ništa posebno neće obilaziti - priča ona.

Cene nedostižne za neke roditelje

Iz Udruženja "Roditelj" kažu da su cene ekskurzija postale nedostižne za roditelje koji imaju više dece i da je neshvatljivo da rekreativna košta kao letovanje u inostranstvu.

- Možda bi roditelji mogli da plate rekreativnu za jedno dete, ali šta da rade oni koji imaju dvoje i više dece. Odlazak dece na više dana često podrazumeva da mora da se dokupi nešto od garderobe, ali i džeparac, što drastično povećava troškove - kaže Gordana Plemić iz ovog udruženja.

Evo šta sve ulazi u cenu ekskurzije

- troškovi prevoza
- dnevnica vozača
- dnevnica nastavnika i lekara
- dnevnica vodiča i usluge agencije
- smeštaj u hotelu
- porez

Za maturske ekskurzije mora kredit da se diže 

I roditelji srednjoškolaca moraće ove godine da izdvoje veliku sumu novca za maturske ekskurzije. Tako putovanje u Italiju na pet dana sa školom košta 38.000 dinara, dok je obilazak Grčke sa pet polupansiona 35.000 dinara, a u cenu je uračunat i obilazak Meteora, Soluna i ostrva Vido.

Ne treba zaboraviti i da deca nažalost većinu vremena provedu u autobusu, a mnogo manje u obilascima znamenitosti i u hotelima.

 

 

 

Ostavite komentar