Priče > Društvo

Da li je fiskalni račun OBAVEZAN za DEČIJU EKSKURZIJU?

Učenička putovanja roditelji mogu da plaćaju i čekovima i platnim karticama, a ne samo gotovinom

Izvor: K1info/Tanjug

28/09/2022 > 11:17

podeli vest:

Da li je fiskalni račun OBAVEZAN za DEČIJU EKSKURZIJU?
Foto: Pixabay.com


Turističke agencije koje organizuju đačke ekskurzije dužne su da roditeljima izdaju fiskalni račun, ukoliko sa njima sklope ugovor o putovanju. 

Kako su objasnili u Poreskoj upravi, to znači da roditelji troškove putovanja u ovom slučaju mogu da plate i čekovima i platnim karticama, a ne samo gotovinom kako se to obično radi.

Foto: Pixabay.com

 

- Turističke agencije koje organizuju putovanja dužne su da svakom fizičkom licu sa kojim imaju zaključen ugovor o organizovanju putovanja izdaju fiskalni račun, što se odnosi i na đačke ekskurzije. Agencije su dužne da izdaju fiskalne račune roditeljima koji direktno sa turističkom agencijom sklope ugovor o putovanju odnosno organizovanju đačke ekskurzije - objavila je Poreska uprava.

Međutim, ukoliko je ugovor sklopljen sa školom, a ne sa fizičkim licima, u tom slučaju se ne izdaje fiskalni račun.

- Ali je agencija u obavezi da školi izda fakturu u skladu sa zakonom koji uređuje oblast izdavanja faktura. Turistička agencija može da izda fiskalni račun na dan kada je korisnik usluge odnosno fizičko lice dobilo od turističke agencije dokument o pravu da krene na ugovorenu ekskurziju, odnosno kada dobije vaucer pre polaska na putovanje, a najkasnije na dan kada je završena ekskurzija, prema programu putovanja - kažu u Poreskoj upravi.

Korisnici usluga mogu da vrše plaćanje na više od jednog načina. To znači da mogu da izvrše plaćanje gotovinom, čekovima, platnim karticama i slično.

Važno je samo da u tom slučaju na fiskalnom računu budu posebno iskazani iznosi po pojedinačnim načinima plaćanja, navode iz Poreske uprave.

 

 

Ostavite komentar