Vesti > Srbija

Đaci "PROVALJUJU" u elektronske dnevnike, LAŽIRAJU ocene, a uputstva DELE na NETU: Evo šta kažu nadležni

Kako bi obmanuli roditelje i prikrili realno stanje svojih ocena, osnovci i srednjoškolci našli su način da sami isprave ocene u dnevnicima

Izvor: K1info/telegraf.rs

13/01/2023 > 11:07

podeli vest:

Đaci "PROVALJUJU" u elektronske dnevnike, LAŽIRAJU ocene, a uputstva DELE na NETU: Evo šta kažu nadležni
Foto: ministarstvo prosvete


U poslednje vreme društvene mreže su pune videa u kojima osnovci i srednjoškoci pokazuju kako da promene ocene u elektronskim dnevnicima.

Oni objašnjavaju celokupan postupak. Međutim, kako se i vidi u sadržaju objavljenom na internetu, promena ocena je kratkotrajna, te kada se stranica sa ocenama u esDnevniku osveži, vidno je realno stanje.

Kako kažu iz Ministarstva prosvete za Telegraf, podaci u sistemu esDnevnika ni na koji način nisu ugroženi, jer ne postoji nikakva mogućnost da budu promenjeni, osim putem naloga nastavnika zaštićenih kredencijalima koje samo nastavnici znaju.

Serverima na kojima se nalaze podaci se ne može pristupiti bez autentikacije koja je minimalno dvofaktorska, te se tako ni podaci na serverima ne mogu menjati kako se to prikazuje u uputstvima.

- U internet sadržajima nikako ne može biti uputstvo za menjanje ocena. Jedino može biti reč o "uređivanju" podataka lokalno u web pretraživaču na konkretnom računaru, a ne na serverima na kojima se nalazi esDnevnik. Tako napravljena izmena će biti vidljiva samo na tom računaru i to do ponovnog učitavanja podataka sa servera, kada će ponovo biti prikazani ispravni podaci koji se čuvaju na serverima - rečeno je iz ministarstva.

- To znači da lice na ovaj način ne može da promeni ni jedan podatak u esDnevniku, već samo da lokalno i privremeno stvori privid kao da su podaci izmenjeni, pri čemu je i to posledica funkcionalnosti web pretraživača, a ne samog esDnevnika - rečeno je iz resornog ministarstva.

Dodaju čak i da nastavnici koji unose ocene ne mogu samostalno da ih menjaju, već u slučaju da su pri unosu napravili grešku moraju da prođu proceduru koja onemogućava da neko, ko eventualno dođe u posed kredencijala nastavnika, pristupi i izmeni unete ocene.

Iako deca na internetu u svojim sadržajima tvrde da pojedini čak imaju i šifre koje nastavnici koriste za elektonske dnevnike iz ministarstva kažu da je svaka zloupotreba praktično nemoguća.

- Sistem takođe evidentira i dodatne informacije o svakom unosu i izmeni podataka o ocenama zbog čega je praktično osujećena i svaka zloupotreba sistema čak i da dođe do krađe kredencijala nastavnika i neovlašćenog pristupa u ime nastavnika - objašnjavaju oni.

Sa druge strane, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da budući da radi u matematičkoj školi nije bio svedok menjanja ocena, jer su svi đaci u toj ustnovi većinom odlični učenici, ali ga ne bi iznenadilo da deca prenose neistinite ocene roditeljima, jer je čest slučaj da se oni iznenade neuspehom svoje dece kada posete razrednog starešinu.

- Deca jesu tehnološki naprednija od nastavnika i to je činjenica. Ukoliko su stvarno našli način da menjaju ocene na duže staze to je kriminal i svako treba da odgovara i dobije zasluženu kaznu, pa čak i popravni dom. Kod nas u školi nije bilo takvih slučajeva, ali ja sam u matematičkoj školi i deca su tu vrlo vredna. U tehničkim školama to možda i rade, ali treba da uče i trude se da budu bolji, a ne da se bave kriminalom - rekao je Antić.

- Roditelji obavezno treba da dolaze na razgovor kod razrednog starešine makar jednom mesečno, kako bi proverili pravo stanje u školi. Oni se iznenade kad im kažemo da nije sve tako kako im deca predstavljaju, čak nam i ne veruju, misle da mi lažemo. Ne bi me iznenadilo da ih čak i roditelji podržavaju u takvim radnjama i pomažu im. Ja tu u potpunosti krivim roditelje, oni treba da uče decu pravim vrednostima - rekao je on.

 

 

Ostavite komentar