Priče > Društvo

OK, Novak je POBEDIO u Melburnu... Nego, gde vi DRŽITE SVOJA JAJA?

Da li su jaja koja stoje van frižedera bezbedna za upotrebu?

Autor: K.M.

30/01/2023 > 15:07

podeli vest:

OK, Novak je POBEDIO u Melburnu... Nego, gde vi DRŽITE SVOJA JAJA?
Foto: Shutterstock


Novak Đoković juče je po 10. put osvojio Australijan open i svi građani Srbije veoma su uzbuđeni i srećni zbog toga. 

Ali, da se vratimo mi našim svakodnevnim problemima. 

Mnoge prodavnice ovih dana odlučile su da jaja iz frižidera prebace na rafove, što je građane zabrinulo i navelo na razmišljanje - da li su jaja čuvana na sobnoj temperaturi bezbedna za upotrebu.

Našoj redakciji juče se javila čitateljka koja je u jednom supermarketu doživela neprijatno iznenađenje kada se uhvatila za vrata frižidera u kome su "do juče" stajala jaja i shvatila da ona nisu na svom mestu.

- Otišla sam do prodavnice kako bih pokupovala neke sitnice koje su mi potrebne. Na spisku su se našla i jaja. Po difoltu, otišla sam do frižidera gde stoje i otvorila vrata kako bih ih uzela, ali umesto njih stajalo je mleko. Bila sam začuđena. Tri puta sam obišla sve frižidere, ali jaja nisam našla. Bila sam ubeđena da je opet neka nestašica i odlučih da potražim ostale namirnice sa spiska - započinje priču ona.

Anketa

Kako kaže, našla ih je na neobičnom mestu.

- Otišla sam do rafa po dugotrajno mleko, kad još jedan šok. Između mleka i tegli sa džemovima stajala su - jaja! Na sobnoj temperaturi... Malo je reći da sam bila iznenađena. Prvo što mi je protutnjalo kroz misli jeste da li su jaja koja se drže van frižidera bezbedna za upotrebu? - pita se naša čitateljka.

Foto: Pixabay.com

 

Ekipa K1info.rs portala potražila je odgovor na njeno pitanje.

Prema Pravilniku o kvalitetu jaja, ona ne treba da se drže na nižoj temperaturi od pet stepeni. Ipak, Pravilnik nije definisao gornju temperaturu na kojoj treba da se čuvaju jaja. Svaki proizvođač dužan je da na pakovanju napiše na kojoj temperaturi treba da se čuvaju jaja.

Nutricionista Milka Raičević smatra da su najsigurnija za upotrebu jaja koja stoje u frižideru.

- Jaja ne bi trebalo da stoje na sobnoj temperaturi, već u frižuderu. To je jako kvarljiva roba, zna se tačno kako se jaja skladište i čuvaju. Svi mi jaja držimo u frižideru, tako treba i u marketima da stoje. Nije problem da jaje ostane par sati van frižidera, ali ako stoji dan, dva ili tri - kvalitet i bezbednost za upotrebu postaju diskutabilni - istakla je Raičević za naš portal.

Postoje teorije da ukoliko jaje ceo dan stoji na sobnoj temperaturi postaje "staro" kao ono koje je stajalo sedam dana u frižideru.

- Jaja se čuvaju na niskim temperaturama, jer one ne pogoduju salmoneli. I nije samo salmonela problem, u toploj sredini u jajetu se mogu razviti razne bakterije - izričita je Raičevićeva i dodaje:

- Jaja koja se kupuju u marketima imaju rok trajanja do kog su bezbedna za upotrebu i to je super. Ali mi ne znamo koliko su dugo ta jaja stajala na rafu, na sobnoj temperaturi. Ne mogu reći da je jaje koje je danima stajalo na sobnoj temperaturi 100 odsto sigurno za upotrebu. Ja prosto nikome ne bih preporučila da kupi jaja koja ne stoje u frižideru. Isto važi i za pijace. 

 

 

 

Ostavite komentar