Priče > Društvo

Moć i snaga OBRAZOVANJA: Ministar prosvete uručio SVETOSAVSKE NAGRADE

Uz zdravstvene radnike, prosvetari imaju najplemenitiji posao

Izvor: K1info/Tanjug

27/01/2023 > 13:40

podeli vest:

Moć i snaga OBRAZOVANJA: Ministar prosvete uručio SVETOSAVSKE NAGRADE
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Branko Ružić, ministar prosvete, uručio je pojedincima i institucijama Svetosavske nagrade za 2022. godinu za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, kao i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Povodom Savindana, koji se danas obeležava kao školska slava širom Srbije, nagradu je dobilo ukupno 34 institucija i pojedinaca, a Ruzić je čestitao svim dobitnicima.

- Čestitam i školsku slavu Svetog Savu, jer život i delo najvećeg prosvetitelja potvrđuje moć i snagu obrazovanja, značaj zalaganja i rada na dobrobit sadašnjih i budućih generacija - rekao je Ružić posle uručivanja nagrada u Vladi Srbije.

Dodao je da je pred komisijom, koja je odlučivala ko će dobiti Svetosavske nagrade bio težak zadatak i da je pristiglo 180 prijava.

- Nadam se da će ovo priznanje biti dodatni podstrek da u vašem predstojećem radu radite još bolje, da ćete nastaviti da dajete doprinos unapređenju obrazovanja i nauke - rekao je Ružić dobitnicima nagrada.

Ministar je prisustvovao priredbi u Osnovnoj školi Pavle Savić u Mirijevu koja je održana povodom školske slave.

On je rekao zaostavština Svetog Save pokazaje da su obrazovanje i vaspitanje jedini način za sveopšti progres svakog društva, pa i našeg.

- Znanje i obrazovanje i danas predstavljaju osnovni preduslov opšteg ekonomskog, kulturnog i generalno sveopšteg razvoja svakog društva - rekao je Ružić učenicima.

- Svako dete, škola i svaki naš sunarodnik slavi našeg prvog arhiepiskopa i utemeljivača srpske države i crkve. Danas je pogodan dan da se zahvalimo svim prosvetnim radnicima, nastavnicima, vannastavnom osoblju za njihovo pregalaštvo, pažnju i entuzijazam koje pokazuju svih ovih godina - rekao je ministar.

On je istakao da nastavnici, uz zdravstvene radnike, imaju najplemenitiji posao i da pokazuju volju, želju i empatiju da prenose znanje najmlađima i stvaraju od njih jake ličnosti, počev od predškolskih ustanova gde se stvaraju radne navike i prihvataju određeni vrednosni okviri.

 

 

Ostavite komentar