Priče > Društvo

Lepa vest za PROSVETARE: Stiže POVIŠICA PLATE, ali sindikati još nisu zadovoljni

Ministar prosvete kaže da je povećanje plata od 12,5 odsto krupan isorak, ako se imaju u vidu i ukrajinska i energetska kriza

Izvor: K1info/rts.rs

30/12/2022 > 09:57

podeli vest:

Lepa vest za PROSVETARE: Stiže POVIŠICA PLATE, ali sindikati još nisu zadovoljni
Foto: Shutterstock


Prosvetnim radnicima plata u januaru biće uvećana za 12,5 odsto, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.  

S druge strane sindikati misle da to nije dovoljno, jer nije logično da je prosečna plata ispod republičkog proseka.

- Sa aspekta visine zarada mogu da razumem i shvatim predstavnike sindikata, jer su oni pored zdravstvenih radnika najhumanija i najznačajnija profesija. Ali stalno imamo trend povećanja, konstantno se zidaju nove škole i obdaništa, krećemo sa realizacijom i dogradnjom novih objekata visokoškolskih ustanova, gradili smo naučno-tehnološke parkove, institute - rekao je Ružić.

On je istakao da je povećanje plata od 12,5 odsto krupan isorak, ako se imaju u vidu i ukrajinska i energetska kriza.

Mala matura

Danas ističe rok za osmake da izaberu treći predmet koji će polagati na maloj maturi.

- Do sada se opredelio 65.961 učenik, još 548 đaka treba da iskoristi tu mogućnost, ako to ne učini iz objektivnih razloga, ima mogućnost da se opredeli do 27. januara. Najveći broj se opredelio za biologiju - 38 odsto, 28 za geografiju, 16 za istoriju, 9 za hemiju, 8 odsto za fiziku" - rekao je Ružić idodao da se 71 procenat elektronski prijavio preko portala mojasrednjaskola.gov.rs.

Foto: Shutterstock

 

Podsetio je i da su đaci od danas na raspustu. Oni koji idu u osnovnu školu na raspustu će biti do 23. januara, a srednjoškolci se u školske klupe vraćaju nedelju dana ranije. Đaci iz Vojvodine su već sedam dana na raspustu, tako da sa drugim polugodištem kreću ranije.

Komentarišući slučaj deteta iz Vladičinog Hana koje je preminulo nakon što je u vrtiću progutao žir, Ružić je rekao da je to neopisiva tragedija.

- Prosvetna inspekcija odmah izašla na teren, a njen nalaz biće deo čitavog predmeta. Još se čeka medicinska dokumentacija sa obdukcije i nakon toga biće utvrđene sve činjenice - rekao je Ružić.

 

 

 

Ostavite komentar

Duda

Jako povećanje. To je inflacija već davno pojela. Došlo je je vreme daj šta daš. Tako nam i jeste u prosveti.

31.12.2022 09:32