Priče > Društvo

Prosvetni sistem Srbije je rekao STOP NASILJU, ali je potrebno da se UTEGNE

Apelujem i na decu, i na nastavnike i na roditelje da ne ćute i da prijavljuju nasilje - kažedr ministar Ružić

Izvor: K1info/Tanjug

27/11/2022 > 11:54

podeli vest:

Prosvetni sistem Srbije je rekao STOP NASILJU, ali je potrebno da se UTEGNE
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC


Ministar prosvete Srbije Branko Ružić je izjavio da su kazne za vršnjačko nasilje jasno definisane, ali važnije od kazni je da se radi na prevenciji. On je podsetio da je prosvetni sistem Srbije odavno rekao "stop" nasilju i naglasio da je potrebno da se sistem "utegne".

- Obično kada imamo neki problem, mi formiramo radnu grupu, ovde to nije slučaj, imamo sistem samo ga treba utegnuti. Postoje timovi za prevenciju nasilja, pedagozi, psiholozi - rekao je Ružić.

Povodom slučaja teško pretučenog dečaka u Subotici, čiji je otac najavio da će tužiti i učenike nasilnike i njihove roditelje, kao i školu, Ružić je rekao da je to "frapantno težak slučaj, nažalost ne i jedini" i da otac ima pravo da traži zaštitu od onih koje smatra odgovornim.

- Otac kaže da je prijavljivao, najpre verbalno nasilje, ali očigledno to nije preneto na više instance. Inspekcija je reagovala promptno kada je došlo do fizičkog nasilja, ali apelujem i na decu, i na nastavnike i na roditelje da ne ćute i da prijavljuju nasilje - rekao je Ružić.

Protekle nedelje javnost je saznala za slučajeve vršnjačkog nasilja i u Surdulici, Vranju, Vladičinom Hanu, Beogradu, pa se postavlja pitanje da li su kazne adekvatne, navodi RTS.

- U utorak ćemo razgovarati i o novim merama. Kazne su jasno definisane, a najooštrija kazna je izbacivanje iz škole. Važnije je da se bavimo prevencijom nego kaznama - rekao je Ružić.

 

 

Ostavite komentar