Priče > Društvo

Ministar se ogasio povodom pogrdnog naziva za Rome u lektiri

On je poručio da oni koji su pokrenuli tu priču, imaju svoje predstavnike u Vladi Srbije, koji bi mogli da smisle određena rešenja

Autor: k1info.rs/tanjug.rs

01/09/2022 > 14:59

podeli vest:

Ministar se ogasio povodom pogrdnog naziva za Rome u lektiri
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC


Pokret Opre Roma ukazao je juče na primer rasizma u lektiri za učenike trećeg razreda, izdavačke kuće Klett, u kojoj je pripadnik romske populacije nazvan "Ciganče". Oni su saopštili da je srpski obrazovni sistem pokazao neodgovornost prema romskoj zajednici. Najavili su i da će podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće Klett.

Na ovaj slučaj je danas reagovao ministar Branko Ružić koji je istakao da Ministarstvo prosvete nije u poziciji da sankcioniše bilo koga ko nije u njegovoj nadležnosti.

On je naglasio da ni njemu lično takav izraz za Rome nije prihvatljiv, niti mu je jasno kako se to našlo u lektiri.

- Mi nismo ti koji opredeljuju lektire ili njen sadržaj, a da li će Klett i na koji način biti sankcionisan, ne želim da zalazim u to - rekao je Ružić.

On je poručio da oni koji su pokrenuli tu priču, imaju svoje predstavnike u Vladi Srbije, koji bi mogli malo da razmisle ukoliko žele da dođu do određenih rešenja.

- Ali ne na način da se podiže tenzija za koju nema mesta i da se zbog jednog manjeg incidenta stvara pogrešna slika o tome na koji način su Romi tretirani u obrazovnom sistemu ili generalno u srpskom društvu - rekao je Ružić.

U lektiri "Narodne umotvorine lake za đake trećake", sporan je sledeći sadržaj: "Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini?" Oni kad se čeka večera bez ručka".

"Naziv Rom je usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. godine nacionalna manjina. Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo ‘Ciganima’? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema", piše u saopštenju Opre Roma. 

Ostavite komentar