Priče > Društvo

Položena državna MATURA mnogima će omogućiti da upišu FAKULTETE BEZ PRIJEMNOG ispita

Taj projekat je jedan od najboljih načina da dobijemo kriterijum kvaliteta stečenog znanja i sertifikaciju stečenog znanja, kaže ministar

Izvor: K1info/Tanjug

14/12/2022 > 12:25 >> 12:52

podeli vest:

Položena državna MATURA mnogima će omogućiti da upišu FAKULTETE BEZ PRIJEMNOG ispita
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će Projekat državne mature biti realizovan 2023/2024. godine i ocenio da je taj projekat reformski iskorak u našem obrazovnom sistemu.

Ružić je, na završnoj konferenciji Projekta državne mature u Beogradu kazao da se o državnoj maturi govori od 2009. godine i da je deo stategije obrazovanja već 10 godina, dodajući da je taj projekat u interesu budućih akademskih građana, odnosno svršenih srednjoškolaca. 


- Omogućava jednakost i pravičnost i da u poznatom okruženju, u svojim matičnim školama svršeni srednjoškolci polažu državnu maturu, kao i da iz svojih matičnih škola apliciraju za više visokoškolskih ustanova na državnim ili privatnim univerzitetima u Srbiji - kazao je Ružić.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kako je planirano projekat državne mature biće završen u januaru 2023. godine, a institucije sistema će u narednom periodu nastaviti sa realizacijom pripremnih aktivnosti za uvođenje državne mature.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Taj projekat je jedan od najboljih načina da dobijemo i kriterijum kvaliteta stečenog znanja i sertifikaciju stečenog znanja za vreme srednjoškolskog obrazovanja. Pored te sertifikacije imamo i selekciju i kvalifikaciju, odnosno prolaznost na određene visokoškolske ustanove - naveo je Ružić.

 

Državna matura podrazumeva završne ispite na kraju srednjoškolskog obrazovanja u vidu opšte mature, koju polažu učenici gimnazija, umetničke za učenike srednjih umetničkih škola, stručne mature za učenike srednjih stručnih škola i završnog ispita za đake tih škola na trogodišnjim profilima.

 

 

 

    

Ostavite komentar