Priče > Društvo

Strah od novog TALASA POPLAVA: Građani Raške, Kraljeva i Novog Pazara u PRIPRAVNOSTI

Zaduženi za vanredne situacija kažu da su spremni da adekvatno reaguju i spreče veće posledice

Izvor: K1info/Tanjug

23/01/2023 > 22:23

podeli vest:

Strah od novog TALASA POPLAVA: Građani Raške, Kraljeva i Novog Pazara u PRIPRAVNOSTI
Foto: ATA Images


Na teritoriji Raške i Kraljeva Ibar i njegove pritoke postepeno opadaju, ali su nadležne službe ovih lokalnih samouprava u ipak  potpunoj su pripravnosti za najavljeni novi poplavni talas na ovdašnjim vodotokovima.

U Novom Pazaru, građani su takođe na oprezu, pa se javio određeni broj volontera koji pune džakove sa peskom i postavljaju ih duž rečnih korita. 

Kako je rekao Nemanja Popović, predsednik opštine Raška, iz RHMZ i Srbijavoda stigla su upozorenja da će zbog novog talasa koji stiže iz gornjeg toka Ibra u Crnoj Gori i na Kosmetu, nivo ove reke na teritoriji Raške tokom naredna dva dana ponovo početi da raste.

Foto: ATA Images

 

- Veliko je pitanje hoće li reka i natopljeno zemljište u priobalju moći da prime novu veliku količinu vode. Sve naše službe i javna preduzeća su u pripravnosti, pokušavamo da ojačamo zaštitu na kritičnim tačkama gde je bilo najviše problema i konstantno pratimo razvoj situacije - rekao je Popović.

Uz sanaciju štete od izlivanja Ibra u centru grada i dezinfekciju ulica u naselju Ribnica u kojima se izlila kanalizacija, i u Kraljevu su službe u pripravnosti za eventualni novi bujični talas.

- Sve zavisi od padavina i od količine vode koja Ibrom od Gazivoda ide prema donjem toku - rekao je Radoica Kočović, član kraljevačkog Gradskog veća zadužen za vanredne situacije.

- Nadamo se da je nivo Ibra dovoljno opao, kao i da ni ovog puta neće krenuti bujični, vodotokovi drugog reda. Dežuramo i spremni smo da adekvatno reagujemo da sprečimo veće posledice - rekao je on.

 

 

 

Ostavite komentar