Priče > Društvo

U POPLAVLJENIM delovima Srbije situacija se SMIRUJE, VANREDNO samo kod Šapca: SAVA stigla gotovo do VRHA NASIPA

Mogla bi da budu ugrožena mesta kao što je Jamena na ulazu iz Hrvatske i Sremska Mitrovica, dok se u Beogradu ne očekuju problemi

Izvor: K1info/Tanjug

23/01/2023 > 10:06

podeli vest:

U POPLAVLJENIM delovima Srbije situacija se SMIRUJE, VANREDNO samo kod Šapca: SAVA stigla gotovo do VRHA NASIPA
Foto: TANJUG/FOTO SRBIJAVODE/bs


Sava se kod Šapca nalazi na vrhu poplavnog talasa i na granici vanredne odbrane od poplava, rekao je hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković.

Pored Save, u naredna dva dana će biti u porastu i reke Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera.

Sa druge strane, nivo reka u poplavljenim područjima u Srbiji opada, ali se situacija još uvek nije u potpunosti smirila, zbog čega je vanredna situacija i dalje na snazi u devet opština. 

Vladiković objašnjava da se kada je vodostaj iznad vanredne odbrane od poplava organizuju permanentna dežurstva i da se određene tačke ojačavaju. 

- To znači da do vrha nasipa ima nepun metar, a očekuje se da će vodostaj u narednim danima ići u sporije opadanje - napomenuo je Vladiković.

On je upozorio da će u naredna 24 sata biti novih padavina u jugozapadnoj i južnoj Srbiji gde je prošle sedmice bilo izlivanja reka.

- Izdali smo upozorenje za Ibar, koji je jako visok, za izvorište Zapadne Morave, za Južnu Moravu od Aleksinca do Kruševca i na banatskim vodotokovima je vanredna odbrana od poplava - rekao je Vladiković.

Vladiković je naveo da bi od Save mogla da budu ugrožena mesta kao što je Jamena, na ulazu iz Hrvatske, Sremska Mitrovica, dok se u Beogradu ne očekuju značajniji problemi. On je istakao i da se na Dunavu ne očekuju problemi, a da je zbog snega na Karpatima izdato upozorenje za Tisu, Tamiš, Neru i Brzavu.

 

Foto: Tanjug/ OMK MUP Republike Srbije

 

Vanredna situacija i dalje je na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i delu opštine Kraljevo.

Nivo Lima je u opadanju, a sledi procena štete od poplava, o čemu će se razgovarati na sednici Štaba za vanredne situacije u Prijepolju.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić rekao je da je posle poplavnog talasa ostalo mnogo mulja koji treba ukloniti. On je najavio da će Štab prvo utvrditi koji su putni pravci oštećeni, navodeći da je reč o oko dva, tri kilometra na teritoriji cele opštine, a da će zatim komisija ući u svako domaćinstvo da utvrdi nivo oštećenja.

Najavljene su nove padavine u Crnoj Gori, što će uticati na vodostaje i u vezi sa tim Babić je rekao da je opština Prijapolje spremna za novi poplavni talas. 

 

 

 

 

 


 

Ostavite komentar