Priče > Čuvarkuća

Često se pitate na šta ste potrošili NOVAC? Ovih 5 STVARI VAM "JEDU" PLATU, a da to i NE PRIMETITE

Stručnjaci za finansije otkrivaju šta najviše prazni vaše džepove i novčanike, a uopšte vam nije potrebno

Izvor: K1info/mondo.rs

Autor: Ognjen Nestorović

12/03/2024 > 07:00

podeli vest:

Često se pitate na šta ste potrošili NOVAC? Ovih 5 STVARI VAM "JEDU" PLATU, a da to i NE PRIMETITE
Foto: Freepik.com


Svima nam se desilo da se u jednom momentu pitamo gde nam je nestao novac. Stručnjaci za finansije otkrivaju najpopularnije troškove za koje niste ni svesni da vam "jedu" platu!

"Nemam predstavu na šta meni ode plata", rečenica je koju danas mnogi izgovaraju i zaista veruju u nju. Ako imate osećaj da vam plata "jednostavno nestaje", možda bi trebalo da povedete računa o najčešćim troškovima koji tome doprinose. Stručnjaci za finansije otkrivaju šta najviše prazni vaše džepove i novčanike, a uopšte vam nije potrebno.

Prodavnice u blizini kuće

Toliko vam odgovaraju, da zapravo niste ni svesni da često bespotrebno trošite novac baš u njima. Ako ste nešto zaboravili u supermarketu, uvek možete da pogledate u prodavnici koja je blizu vaše kuće ili stana. Prema mišljenju stručnjaka, promet u takvim prodavnicama je obično veoma visok. Ipak, to obično ne primećujete jer ste navikli na takve prodavnice i najverovatnije radnike poznajete dugi niz godina.

Članarina u teretani u koju ni ne idete

- Nikako da krenem, ali znam da ću otići sutra. Moram da izgledam dobro. Moram da jačam imunitet - sve su to rečenice koje svakodnevno izgovarate u želji da se zaista pokrenete.

Teretane se u velikoj meri oslanjaju na većinu svojih klijenta - onih koji tamo ne idu redovno. Budite iskreni prema sebi. Uštedite ovaj iznos umesto da plaćate članarinu koju ne koristite. A ako jednog dana budete imali neodoljivu želju da vežbate, uradite to kod kuće ili kupite novu člansku karticu.

Foto: Pixabay.com

 
Rezerve hrane

Prema istraživanjima, petinu novca trošimo na hranu. Ljudi često kupuju "za svaki slučaj", kako slučajno ne bi naišli na nedostatak nečega u kući. Mnogi, posebno u ovom užurbanom tempu, teže zalihama što više različitih proizvoda i drže ih kao rezervu. Međutim, upravo te zalihe u jednom trenutku postaju neupotrebljive, buđaju ili trunu, dok drugima jednostavno ističe rok trajanja.

Sitnice na kasi

Ne kupujte ništa na kasi, kažu finansijski stručnjaci. Tamo, dok stojite u redu, pokupite sve vrste sitnica - žvake, brijače, slatkiše... Poznato je da je ovo deo marketinškog trika za podsticanje prodaje. Koliko košta pakovanje žvaka, čak i ako vam nije potrebno? Upravo tako svi kažu - sto dinara ovde, sto tamo, a na kraju se i novčanik tanji.

Doručak na putu do posla

Pokušajte da izračunate koliko novca trošite na kafu u kancelariji ili u kafiću u blizini kancelarije. U većini slučajeva, taj iznos uopšte neće biti mali. Kafa obično nije ograničena na jednu šolju ujutru. Popijete je sa prijateljem ili kolegom, pa malo kasnije još jednu uz cigaretu i tako uzmete i treću. Onda kupite rol viršlu ili drugo pecivo u pekari koja je najbliža vašem radnom mestu. Kao rezultat toga, ova navika može da vas košta više nego što biste mogli da potrošite na kvalitetan obrok. Bolje je da samo ponesete hranu od kuće i ograničite ove troškove.

Ostavite komentar