Priče > Čuvarkuća

EPS: Za sada nema DALJINSKOG očitavanja brojila, pa to nije razlog uvećanih računa za STRUJU

Proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na EPS

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

02/03/2024 > 08:44

podeli vest:

EPS: Za sada nema DALJINSKOG očitavanja brojila, pa to nije razlog uvećanih računa za STRUJU
Foto: Youtube PrintScreen/Insajder


Elektrodistribucija Srbije je saopštila da se na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavila potpuna dezinformacija jednog udruženja za zaštitu potrošača u kojoj se pametna brojila i daljinsko očitavanje dovode u vezu sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača. 

"Istina je potpuno drugačija - i mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno", navedeno je u saopštenju Elektrodistribucije.

Proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na EPS i radi dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila, kažu u EDS.

Sistem je dodatno zaštićen u koracima koji se trenutno realizuju u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja u skladu sa evropskom praksom.

EDS napominje da se širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani  dovode u zabludu, a šteta nanosi svima. 

"Daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku u očitavanju i biće sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju. Upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače", navedeno je u saopštenju.

 

Ostavite komentar