Priče > Čuvarkuća

Zar je toliko loše u Francuskoj? Zbog krize smanjuju kupovinu SAPUNA, DEZODORANSA, toalet papira...

Ovaj negativni fenomen više ne pogađa samo najsiromašnije Francuze, već i mnogo širu javnost

Izvor: K1info/telegraf.rs

28/02/2024 > 17:18

podeli vest:

Zar je toliko loše u Francuskoj? Zbog krize smanjuju kupovinu SAPUNA, DEZODORANSA, toalet papira...
Foto: Freepik.com


Svaki drugi Francuz navodi da je prinuđen da smanji potrošnju higijenskih proizvoda zbog trenutne ekonomske situacije, zaključak je najnovijeg istraživanja organizacije Solidarne donacije (Dons solidaires).

U 2023. godini je procenat ljudi koji moraju da štede na higijeni iznosio "samo" 34 odsto, prenosi Figaro na svom vebsajtu.

Ovaj negativni fenomen više ne pogađa samo najsiromašnije Francuze, već i mnogo širu javnost, izjavio je generalni delegat Solidarnih donacija, Dominik Bezanson.

Ukupno 40 odsto ankteriranih Francuskinja kaže da se ograničava prilikom kupovine šminke.

Oko 16 % ispitanika je kazalo da smanjuje kupovinu dezodoransa

Skoro jedna od pet osoba štedi prilikom kupovine brijača, 16 odsto ograničava kupovinu dezodoransa, 13 odsto nabavku deterdženta za veš a 12 odsto smanjuje potrošnju četkica za zube.

- To je stalni kompromis između kupovine hrane, proizvoda za higijenu i računa za energiju - dodaje Bezanson.

Više od 20 odsto anketriranih Francuza je već moralo da bira između kupovine hrane i proizvoda za higijenu.

U anketi je 41 odsto Francuza navelo da kontroliše potrošnju gela za tuširanje svoje dece, 23 odsto kontroliše trošenje toalet papira, a 11 odsto se ponekad pere bez sapuna.

 

Žene se takođe suočavaju sa menstrualnom nesigurnošću koja je i dalje zabrinjavajuća pošto je 16 odsto Francuskinja koje imaju menstruaciju ili imaju dete koje ima menstruaciju izjavilo da nisu imale higijensku zaštitu, uloške ili tampone, zbog nedostatka novca.

Ovaj procenat je udvostručen u odnosu na 2019. godinu kada je pomenute probleme imalo "samo" osam odsto anketiranih žena.

Ostavite komentar