Priče > Čuvarkuća

MASLINOVO ULJE dostiglo cenu od 3.000 dinara za LITAR: U poslednje 3 GODINE ovaj proizvod je višestruko POSKUPEO

U prodavnicama širom prestonice osvanule su cene za litar ekstra devičanskog ulja od oko 3.000 rsd, ono lošijeg kvaliteta je jeftinije

Izvor: K1info/blic.rs

18/02/2024 > 14:44

podeli vest:

MASLINOVO ULJE dostiglo cenu od 3.000 dinara za LITAR: U poslednje 3 GODINE ovaj proizvod je višestruko POSKUPEO
Foto: Freepik.com


Litar maslinovog ulja u našim prodavnicama je dostigao 3.000 dinara. Tako je, ova namirnica, jedan od rekordera u rastu cena.

S druge strane, za razliku od maslinovog, suncokrеtovo uljе jе jеdna od rеtkih namirnica koja jе poslеdnjih mеsеci u Srbiji pojеftinila i to za višе od 40 dinara za godinu dana.

Cene su visoke i u drugim zemljama, a trgovina je otišla i korak dalje. Podsetimo, kako su nedavno grčke vlasti uhapsile oca i sina u blizini Soluna, a optuženi su za prodaju suncokretovog ulja označenog kao maslinovo.

Foto: Shutterstock

 

Prevare s maslinovim uljem poput ove postaju sve češće jer su mu cijene utrostručene od 2019. godine. Policija je nedavno u Španiji i Italiji privela 11 osoba i zaplenila više od 260.000 litara lažnog maslinovog ulja.

Korišćenje jeftinijeg i lošijeg proizvoda te lažno označavanje kao da je u pitanju kvalitetniji proizvod jedna je od najčešćih metoda prevare s maslinovim uljem, navodi se u izveštaju Evropske komisije o sigurnosti hrane za 2022. godinu.

U EU je prosečna cena maslinovog ulja porasla 75 odsto, u Španiji 150 odsto

U EU je prosečna cena maslinovog ulja porasla 75 odsto od januara 2021, a u Španiji, najvećem proizvođaču, porasla je za 150 odsto u poslednje dve godine, zbog čega su neki supermarketi stavili sigurnosne oznake ili lokote i lance za sprečavanje krađa.

Najvažnija španska poslovna organizacija, CEOE, rekla je da je 2022. zabeležen porast ponovljenih krađa usmerenih na trgovce za 30 odsto, a do sada u 2023. za dodatnih 12 odsto.

 

Iako su cene ulja porasle i u Portugalu, one su i dalje niže od onih u Španiji i zbog toga su mnogi Španci počeli prelaziti granicu kako bi kupili ulje u susednoj zemlji.

U Grčkoj je cena maslinovog ulja porasla za gotovo 70 odsto između januara 2021. i septembra 2023. godine, prema podacima grčkog statističkog zavoda (ELSTAT).

Već drugu godinu zaredom suše uzrokuju smanjenje globalne proizvodnje maslinovog ulja. Međunarodno veće za masline procenilo je da će se proizvodnja smanjiti na 2,4 miliona tona, što je znatno ispod svetske potražnje od približno tri miliona tona.

Ostavite komentar