Priče > Čuvarkuća

Da li treba da strahujemo za CENU GASA zbog nameta BUGARSKE?

Ona je rekla da Rusija sigurno zbog ovoga neće "zavrnuti slavinu", jer bi time ispala nepouzdani isporučilac

Izvor: K1info/Tanjug

23/10/2023 > 18:21

podeli vest:

Da li treba da strahujemo za CENU GASA zbog nameta BUGARSKE?
Foto: Pexels.com


Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković kaže da se, prema njenom mišljenju, izjava predsednika Gasproma Alekseja Milera da mađarske potrošače neće ništa više koštati ruski prirodni gas zbog bugarske takse odnosila i na Srbiju, te da Srbija ne treba da strahuje od novog nameta koji je Bugarska uvela.

Ona je rekla za Tanjug da Rusija sigurno neće "zavrnuti slavinu" zbog takse koju uvodi Bugarska, jer bi time ispala nepouzdani isporučilac.

- Tranzit gasa ide kroz Balkanski tok, taj krak Turskog toka od Turske preko Bugarkse ka Srbiji i dalje ka evropskim zemljama, a ugovori su potpisivani prema Trećem energetskom paketu. To su pravila EU koja moraju da se poštuju, između ostalog Bugarska mora poštovati ono što je dogovorila i sa Srbijom oko isporuka gasa kod Zaječara, gde gasovod ulazi u Srbiju - objasnila je ona.

S druge strane, Putnikovićeva ističe da Srbija ima dobru privrednu saradnju sa Bugarskom, i dodaje da se sigurno i u Bugarskoj razmišljaju da li bi neka loša praksa sprovođenja tog njihovog zakona o taksama, ako bude loše uticala na Srbiju, mogla negativno da im se vrati.

Na pitanje koliko bi ukupno gas mogao da poskupi, ukoliko dođe do povećanja i trazitne takse, ali i poskupljenja gasa od 1. novembra za 10 odsto, Putnikovićeva je rekla da je Vlada Srbije donela uredbu prema kojoj neće biti menjanja cena od 1. novembra do maja naredne godine, tako da ne treba da se strahuje.

Istakla je da je na nedavnom sastanku predstavnika MMF-a sa ministarkom rudarstva i energetike Srbije Dubravkom Đedović Handanović, rečeno da je MMF zadovoljan sa onim kako teku transformacije u energetskom sektoru Srbije.

- Ministarka je najavila promene i u Srbijagasu, Elektrodistribuciji Srbije, tako da ja verujem da ono što Vlada Srbije planira, da je to na tragu toga što nam traži MMF - poručila je ona.

Komentarišući da proizvodnju struje struje pred početak zimske sezone, rekla je Tanjugu da su deponije uglja pune, kao i akumulacije vode, za razliku od prošlog perioda kada nije bilo vode u akumulacionim jezerima i dodala da je EPS izašao iz krize u kojoj je bio krajem 2021. godine i da je mnogo spremniji nego prethodne zime.

- Novembar je, a juče je bila temperatura maltene letnja tako da sigurno još nije počela ni neka veća potrošnja struje za grejanje, tako da verujem da neće biti porblema sa snabedevanjem električnom energijom - ocenila je Putnikovićeva.

Ostavite komentar