Priče > Čuvarkuća

Najbolji su HOMEMADE ČVARCI: Čovek se iznervirao zbog PRESKUPE cene "SVINJSKOG ČIPSA" i sam ih napravio

Cena čvaraka u mesarama i marketima ide do 2.000 dinara

Izvor: K1info/telegraf.rs

23/10/2023 > 11:06

podeli vest:

Najbolji su HOMEMADE ČVARCI: Čovek se iznervirao zbog PRESKUPE cene "SVINJSKOG ČIPSA" i sam ih napravio
Foto: Shutterstock


U okviru FB stranice "Gastronomska nacija", koja broji više od 4.000 članova, jedan od njih je odlučio da sa drugima podeli svoju računicu vezanu za uštedu na čvarcima.

I ne samo to, u prilogu je postavio video u kom se vidi kako se čvarci spremaju kod kuće.

- I sad nešto o ekonomiji. Kilogram sveže slanine 400 dinara, od nje ispadne pola kile čvaraka, što znači 1 kg čvaraka napravljenih u šerpici kod kuće 800 dinara. Cena čvaraka u mesarama i marketima ide do 2.000 dinara - napisao je.

Ipak, nisu svi toliko sigurni da bi se upustili u ovu kulinarsku avanturu. Naime, drugi korisnik Facebooka i član stranice je napisao sledeće:

- Bravo! Ja sam jednom sam ovo uradio i nikad više. Komplet stan i zgrada i do ulice je sve mirisalo na mast. Kuhinju sam ribao posle 2 sata!

Osim toga, bilo je i onih koji nisu saglasni s ovom računicom.

- Nije baš prava računica... U Sremu, kad je svinjokolj, ta slanina koju ste pržili tj. topili ostavlja se za slaninu, a u čvarke ide ona bela, leđna, koja je dosta jeftinija, tako da je čvarak još jeftiniji. Inače, u Sremu su se čvarci jeli tih par dana dok su sveži, a posle su se njima hranile mačke. Kad je čvarak postao ekskluziva ne znam, a da je sramota što su 2.000 - sramota je!

Foto: Youtube PrintScreen

 

Inače, mediji su više puta pisali o paprenim cenama ove "poslastice" svih gurmana u Srbiji, a krajem septembra u Mačvi je, recimo, kilogram čvaraka u rinfuzi koštao tada 1.300 dinara.

U Beogradu su cene često više.

Ima li logike da čvarci budu skuplji od "čistog" svinjskog i junećeg mesa - pitaju se potrošači koje u mesarama šokira cena ovog delikatesa koji se, podsećamo, priprema od masnoća.

Ostavite komentar