Priče > Čuvarkuća

Još jedan račun OD NOVEMBRA biće uvećan: Gas skuplji za 10%, a šta če biti sa OSTALIM CENAMA

To će biti drugo poskupljenje gasa ove godine, s obzirom na to da je on od 1. maja poskupeo za 10 %, kada je došlo i do poskupljenja struje

Izvor: K1info

22/09/2023 > 12:00

podeli vest:

Još jedan račun OD NOVEMBRA biće uvećan: Gas skuplji za 10%, a šta če biti sa OSTALIM CENAMA
Foto: Unsplash.com


Savet Agencije za energetiku je dao saglasnost o novoj ceni prirodnog gasa u javnom snabdevanju od 1. novembra

Cena će biti povećana za 10 odsto i iznositi 4,54 din/kWh bez poreza i taksi, odnosno 5,02 din/kWh sa porezima i taksama.

Agencija za energetiku je saopštila da je Savet agencije dao saglasnost na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača o novim cenama prirodnog gasa za javno snabdevanje, koje će se primenjivati počev od 1. novembra.

Kako je navedeno, prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju u Srbiji, je viša za 10 odsto i iznosi 4,54 din/kWh bez poreza i taksi,odnosno 5,02 din/kWh sa porezima i taksama.

To će biti drugo poskupljenje gasa ove godine, s obzirom na to da je gas od 1. maja poskupeo za 10 odsto, kada je došlo i do korekcije cene struje za 8 odsto.

Foto: Tanjug/Minisatrstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

 

Kako je nedavno izjavila Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike cene struje i gasa su bile na niskom nivou decenijama i to je neodrživo u toliko dugom roku.

- Naš zadatak je da povećamo investiciona ulaganja, a za to je potrebno da kompanije bolje posluju, da mogu da finansiraju investicione projekte. Cilj je da imamo najnižu ili među najnižim cenama struje i gasa u regionu. To smo uspeli da uradimo prošle godine, kada su cene rasle i više od 100 odsto, 120 i 130 odsto, u okolnim zemljama - rekla je ministarka.

Ostavite komentar