Priče > Čuvarkuća

CENE praška, sapuna, šampona, dezodoransa... su - POLUDELE: Ali imamo REŠENJE - sve isto radi, a KOŠTA MNOGO MANJE

Talas poskupljenja doveo je do toga da građani više ne mogu da kupuju proizvode i usluge na koje su navikli. Šta je rešenje?

Izvor: K1info

21/04/2023 > 11:42

podeli vest:

CENE praška, sapuna, šampona, dezodoransa... su - POLUDELE: Ali imamo REŠENJE - sve isto radi, a KOŠTA MNOGO MANJE
Foto: K1info


Iako je, prema zvaničnim podacima, inflacija u Srbiji minimalna, i gotovo da je nema, građani ne prestaju da budu šokirani svaki put kada uđu u market ili prodavnicu. Rast cena je stvar koja bez prestanka brine Srbe. A sve bi bilo u redu kad bi u skladu sa cenama rasle i njihove plate i penzije, ali od toga nema ništa.

U poslednje vreme građanima je sve teže da kupuju proizvode ili usluge koje su ranije relativno lako bili u mogućnosti da priušte, što svakako utiče na njihov životni standard.

Kada je reč o cenama osnovnih životnih namirnica kao što su hleb, jaja, meso i mleko nekako kao da smo oguglali na porast. Prosto smo navikli i na to da čvarci više nisu hrana za obične građane, nego za one sa malo dubljim džepom. I ono sirotinjsko jelo hleb, mast i aleva paprika više svakako nije sirotinjsko, jer paprika u Srbiji košta - kao kilogram mesa.

Izgleda da ćemo uskoro, kao naši stari pre više decenija, peći ječam i kuvati kafu ječmovaču, jedne iste kosti kuvati dva puta, tj. koske iz pasulja ili supe nećemo bacati, već čuvati za novi pasulj ili supu. Hranu ćemo žvakati mnogo puta i to polako, baš kao što je Tito predlagao onim posleratnim generacijama kako bi lakše prevazišli glad i nemaštinu.

Ali, ono što nas je posebno šokiralo u poslednjih nekoliko nedelja su cene sredstava za ličnu higijenu i čišćenje.

Obilazeći pojedine markete u Beogradu i okolini videli smo neke cene od kojih bi se svakome zavrtelo u glavi. Pa tako, Head & Shoulders šampon za kosu od 675 mililitara košta 1029 dinara - i to na akciji, Dove dezedoransi i stikovi koštaju 659,99 dinara. Kupka Dove od 400 ml, i muška i ženska, košta 835 dinara. Cena Colgate paste za zube je - 659,99 dinara.

A kada je reč o sredstvima za pranje veša, situacija je još crnja i gora... Ariel od 8kg košta na akciji 2.410 dinara, a Persil iste težine je, takođe na akciji - 1.890 dinara.

Takođe, zaprepaščujuće je i da Autan sredstvo protiv komaraca od 100 mililitara košta  nestvarnih 1.305,99 dinara.

Cene kozmetičkih i frizerskih usuga nećemo ni da komentarišemo. Pa, čime će se Srbi uskoro prati ili će i kupanje u Srbiji postati luksuz?

Zato smo malo istražili i otkrili  da postoji nekoliko altrenativa ovim (pre)skupim proizvodima. A evo i koje su:

Ceđ

Nekada ljudi nisu imali šampone za kosu i sredstva za pranje veša i podova kao mi danas, nego su prali uz pomoć ceđi. Ceđ je mešavina pepela i vode. Ovaj preparat je jednostavan da se napravi, i što je najvažnije veoma jeftin. Uz pomoć ceđi možete uštedeti ne kupujući šampone za kosu ili prašak za veš.

Foto: Unsplash.com

 
Seljački sapun

Nekada je svako domaćinstvo imalo bar po jedan sapun iz domaće radinosti. Prepoznatljivi su po boji, i bez mirisa su, a korišćeni su za razne svrhe.

Da bi ga napravili ne treba puno - svinjska mast, soda i voda. Seljački sapuni su se nekada koristili, sem za ručno pranje veša i za održavanje lične higijene tj. za pranje kose, tela i kože.

Foto: Youtube PrintScreen/Edi Matić

 

Eto rešenja za današnju skupoću, napravite seljački sapun i kupajte se njim umesto skupim šamponima i kupkama. A kada je reč o prašku za veš, nekada ga žene nisu ni imale, ali je njihov veš bio savršeno čist zahvaljujući tome što su ovaj sapun rendale i ubacicale u mašinu umesto praška.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je od davnina jedan od najčešće upotrebljivanih sastojaka u domaćinstu za širok spektar namena.  Kao sredstvo za higijenu, pomoćno lekovito sredstvao, ali i za dezinfekciju prostora i tela.

Pa tako, umesto stikova i dezedoransa može da se koristi kao sredstvo protiv znojenja i neprijatnog mirisa.

Sodom možemo da zamenimo i skupe paste za zube, jer je to odličan način za skidanje plaka, kamenca i izbeljivanje.

Smilje i orah kao prirodno sredstvo protiv komaraca

S obzirom na to da je sezona pecanja uveliko počela, a komarci samo što nisu počeli da piju krv, pecaroši, ali i svi drugi kojima komarci zagorčavaju život, moraće da se zaštite na neki način. Pa tako, umesto da kupe Autan, mogu sami da naprave sredstvo.

Foto: Unsplash.com

 

Lišće oraha ili smilje potopite nekoliko dana u jestivo ulje, pa se posle mažite do mile volje. Em ćete biti manje zanimljivi komarcima, em nećete trošiti pare. A još jeftinije vam je da kožu dobro utrljate orahovim liskama. Komarci ne vole taj miris.

Agda

Sve devojke znaju koliko su kozmetičke usluge poskupele, naročito depilacije. Pa, ako želite da vam ostanu bar dve crvene u džepu, ne budite lenje i napravite agdu, tj. šećernu pastu za depilaciju.

Potrebni su vam samo šećer i voda koji se kuvaju na laganoj vatri. Pa kada masa postane zlatna i gusta kao med, vaša pasta za depialciju je gotova.

Foto: Unsplash.com

 

A budimo realni, ovaj vid nege lepote je više higijenski nego u salonu. Tamo, radi veće zarade, korišćen vosak pretapaju ko zna koliko puta. A kad napravite agdu, možete je koristiti samo vi.

Sirće

Opšte je poznato da je sirće dobro sredstvo za dezinfekciju. U velikim hotelima posteljina se pere ovom prehrambenom namirnicom, kako bi bila lepa, menkana i bela. Eto vam ideje. Dakle, ako hoćete da uštedite i sačuvate skoro 2.500 dinara, kupite flašu sirćeta umesto Ariela.

Takođe, sirćetom mogu da se peru podovi, wc šolje, pločice, sudopera. To je svakako jeftinije od kupovine skupih odmašćivača, sredstava za podove i sanitara.

Novine za pranje prozora

Naše bake nekada nisu imale sredstva za stakla kao mi. One su uzimale krpu u ruke, kvasile je vodom i čistile prozore. A kako bi se na kraju sijali, prozore su brisale - novinama. Da, dobro ste pročitali, običnim novinama. A kažu da je za to najbolja - Politika. Dakle, zgužvane novine u ruke i "udrite" po prozorima. Dobićete i sjaj i uštećete novac.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Beba

Plate i penzije rastu i to dosta.Cemu ovakav naslov. Drugo ove proizvode ne kupujete svaki dan, vec na mesec dva tri. Niko se ne razbacuje.Vrlo stedljivo se zivi van Srbije. Srvarno smo razmazeni, pa i bezobrazni...

21.04.2023 11:47
Bojana Petrović

Aj ne lupaj gluposti. Izadji do prodavnice pa vidi koje su cene. Idi u prodavnicu 3 dana za redom i shvatićeš da su cene svaki put sve veće. Plate i penzzije sve veće..

06.05.2023 20:53
Magdalena

@BEBA Mozda vama raste plata ili penzija gospodjo ( ili gospodine ) , tako da , pretpostavljam , radite u drzavnom sektoru, ili ste penzioner. Radnike u privatnom sektoru na zalost drzava ne stiti a ocigledno nema ni nameru. U mojoj firmi plata je ista jos od 2011. godine, i nemaju nameru da je povecavaju. Nismo mi ni razmazeni ni besni, nego je obicnom radniku i coveku potpuno urusen zivotni standard, i svodi se na prezivljavanje. A vi posto kazete da se van Srbije stedljivo zivi, a da smo mi razmazeni i bezobrazni- onda izvol'te napolje iz zemlje Srbije pa zivite tamo gde je sve sjajno, mozda uspete da ustedite jos vise!

07.05.2023 17:58
Jelka

Sve alternativne preparate i još puno toga sam pravila davne92,93, god.sa nepunih trideset godina i preživeli,zašto opet zbog lopuža,zelenaša,profitera preživljavati isto?Dokle više nas obmanjuje da živimo u zlatnom dobu,a na svakom koraku jad,beda,siromaštvo,nemaština,a njima vazda dobro?????

28.04.2023 13:50
Vera Nevera

Članak je u redu! Nije u redu da država u punom ekonomskom porastu građane tera da daju toliko novca za higijenu, a da plate ,,rastu" šugavo. Ne dižite cijene - plate nisu dovoljne ni za pola mjeseca. Nasuprot svega ovog reklame za ,,jeftina" ljetovanja iskaču li iskaču !

28.04.2023 22:00