Priče > Čuvarkuća

Namirnice ZA GODINU dana POSKUPELE za 24,7%, slede ENERGENTI i sredstva za HIGIJENU

Mlečni proizvodi i jaja poskupeli su za godinu dana oko 44 odsto

Izvor: K1info/euronews.rs

02/03/2023 > 22:01

podeli vest:

Namirnice ZA GODINU dana POSKUPELE za 24,7%, slede ENERGENTI i sredstva za HIGIJENU
Foto: Shutterstock


Poskupljenje je jedna od reči koje su obeležile prošlu godinu, a najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) pokazuju da je rast potrošačkih cena nastavljen i u januaru. Inflacija je prošlog meseca stigla do 15,8 odsto, što znači da su proizvodi i usluge toliko skuplji u odnosu na isti mesec prošle godine.

Rekorderi poskupljenja su ogrev sa čak 51,2 odsto i proizvodi iz grupe mleko, sir i jaja, čija je cena veća za 43,9 odsto.

Prosečno domaćinstvo u Srbiji najviše novca troši na hranu, a namirnice su u proseku u odnosu na januar prošle godine skuplje za četvrtinu ili 24,7 odsto.

Potrošačima je sve manje dostupna i riba, jer je njena cena veća za 27,4 odsto, a posle nje slede povrće i ulja i masti sa oko 22 odsto. Meso je skuplje za 19,3 odsto, a hleb i žitarice 20 procenata.

Sokovi, mineralna voda i ostala bezalkohola pića, kao i kafa, čaj i kakao skuplji su u proseku za oko 16 odsto. Rast cena alkohola je bio malo blaži, pa su vino, pivo i žestoka pića u proseku skuplji za oko 10 odsto.

Šamponi, kreme, sapuni, dezodoransi, paste za zube i ostali predmeti za ličnu higijenu skuplji su za 24,7 dosto.

Struja skuplja za 18,6 odsto 

Električna energija, gas i ostala goriva od januara 2022. do januara 2023. poskupeli su za 26 odsto. Domaćinstva za struju moraju da izdvoje u proseku 18,6 odsto više, za gas 19,5 odsto, dok su čvrsta goriva u januaru skuplja za čak 51,2 odsto u odnosu na prošlogodišnji januar. Najmanje je poskupelo daljinsko grejanje, čija cena je u Srbiji u proseku povećana 7,8 odsto u odnosu na prošlu zimu.

Osim hrane i energenata, mnogima je najveći izdatak kirija, a upravo stambena renta je gotovo za trećinu veća u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 27,3 odsto.

Popravka nameštaja, rasvete i podnih prostirki uvećala je cenu  za 24,3 odsto, dok su sredstva za održavanje stana poskupela za 28,7 procenata.

Među proizvodima koji su najviše poskupeli je i kancelarijski materijal, za koji je potrebno izdvojiti 32,2 odsto više novca u odnosu na 2022. godinu.

Cena avio-karata na prošlogodišnjem nivou

Zvanična statistika beleži indekse potrošačkih cena u 12 grupa proizvoda i gotovo da nema proizvoda koji nije poskupeo. Jedina dva primera su oprema za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka i slike, koja je u proseku za 2,3 odsto jeftinija u odnosu na prošlu godinu, kao i i prevoz putnika avionom za 0,2 odsto, što u suštini znači da je cena karata u većini avio-kompanija ostala na prošlogodišnjem nivou.

 

Ostavite komentar