Priče > Čuvarkuća

Možda vam ovo NIKO JOŠ NIJE REKAO, ali - kilogram PAŠTETE skuplji je od KILOGRAMA "čistog" MESA

Trgovci su se po ko zna koji put dosetili kako da napune svoje, a isprazne džepove potrošača

Izvor: K1info

11/04/2023 > 14:50

podeli vest:

Možda vam ovo NIKO JOŠ NIJE REKAO, ali - kilogram PAŠTETE skuplji je od KILOGRAMA "čistog" MESA
Foto: Freepik.com


Novi apsurd u prodavnicama u Srbiji - kilogram paštete košta više od kilograma čistog mesa.

Da stvar bude gora, razlog nije inflacija, ni poskupljenja, već domišljatost prodavaca i proizvođača kako da ostvare što veću zaradu.

 

Cene

JETRENA PAŠTETA

Neoplanta 1.399 

Argeta 1.473

Carnex 1.399

Juhor 1.399

JUNEĆE MESO

Plećka 1.039

But 1.299

Jagnjetina 1.099

PILEĆA PAŠTETA

Neoplanta 1.399

Argeta 1.473

Carnex 1.347

Juhor 1.306

PILEĆE MESO

Batak 400

Krilca 430

File 850

* Cene su izražene u dinarima za 1 kilogram

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije (NOPS) kaže za K1info da su prodavci sasvim svesno, ali potpuno neosnovano podigli cene pašteta i da je u pitanju još jedan trik koji, naravno, ima za cilj da napuni kase u radnjama, a isprazni džepove potrošača.

Pošto je cena "čistog" mesa kontrolisana od strane Vlade i sa njom ne može puno da manipuliše, trgovci su se dosetili da povećaju cenu pašteta, koja je su u suštini samo prerađevina. Na ruku im ide i to što se ova namirnica prodaje u pakovanjima koja se mere u gramima, pa nije tako osetno poskupljenje. Bar ne "na prvu" - objasnio je Papović.

I zaista, kada se izračuna, koliko bi koštao jedan kilogram prerađevine, dolazimo do neverovatnog podatka, koji kaže da je u proseku za 400 dinara skuplja jetrena pašteta, od recimo, junećeg buta.

Prema rečima predsednika NOPS-a trgovci to rade svesno.

Još ranije su se pojavili mnogi proizvodi koji su "smršali", a među njima, naravno i gramaža paštete, koja je sada na rafovima najčešće u pakovanjima od 75 ili 50 grama. Kada za samo neki dinar poskupi konzerva paštete, ljudi to neće ni primetiti. Pašteta je uvek važila za jeftiniju hranu i građani je kupuju, masovno. Radeći analize i vodeći se, najverovatnije ovim predpostavkama, trgovci su odlučili da se "poigraju" i zarade - dodaje Papović. 

Jedina dobra stvar, prema njegovim rečima, jeste ta što za proizvodnju pašteta poslednjih godina proizvođači moraju da se pridržavaju zvaničnog Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, tako da više ne važi ona stara: Pašteta je dobila naziv, jer u nju ide sve što je štetno i za bacanje.

 

 

 

Ostavite komentar

Perica

Pa kad prave djacku pastetu Sirovina skupa

19.04.2023 15:46