Priče > Čuvarkuća

Sećate li se GOVEDINE? Da, to je VRSTA MESA koju smo NEKADA mogli da PRIUŠTIMO...

Svi delovi junetine su poskupeli - od kostiju, do bifteka, a skočile su cene i junećih obroka u restoranima

Izvor: K1info/telegraf.rs

08/04/2023 > 10:15

podeli vest:

Sećate li se GOVEDINE? Da, to je VRSTA MESA koju smo NEKADA mogli da PRIUŠTIMO...
Foto: Pixabay.com


Sve više cene goveđeg mesa uticale su i na naše ljude da ga sve manje kupuju i da ga u obrocima u kojima su ga koristili zamene nešto jeftinijim vrstama mesa - svinjetinom i piletinom, čije cene takođe lete u nebo.

Pljeskavice, rozbratna, ribić i odrezak i na svetskom nivou imaju sve veće i sve jače i jače cene. U pojedinim delovima sveta na to su uticale suše, u drugima smanjen stočni fond, a na sve to se dodaje i generalno poskupljenje hrane.

Tako je u protekle dve godine cena junećeg buta, koji je početkom 2021. godine koštao oko 750 dinara za kilogram u prodavnicama, skočio na 1.299 dinara.

I ostali delovi junetine su poskupeli, a skočile su cene i u restoranima, pogotovo za juneće burgere i za odreske, pa je za prve potrebno izvojiti iznad 1.000 dinara, a za druge i po više hiljada.

Samo četvrtina ispitanika redovno kupuje goveđe meso. Oko 25 odsto ljudi kupuje ga samo ponekad, zbog visoke cene, dok 18 odsto ispitanika Telegrafa junetinu kupuje samo ponekad, kad im se prijede i tada ne mare za cenu.

Oko trećine ispitanika uopšte ne pazari goveđe meso, 24 odsto zato što smatraju da je preskupa, a blizu 8 odsto zašto što je ne vole, navodi Telegraf.rs

- Nekada sam često uzimala juneće meso, sada samo ponekad, za gulaš, ili komad rebara za juneću supu. Vidim da su se u prodavnice vratile i juneće kosti za supu koje je dugo bilo teško pronaći u radnjama. Najčešće uzimam junetinu za bebu, iseckam na kockice i stavim u zamrzivač, pa bar beba da je jede često - kaže jedna Beograđanka.

Poznavaoci zdravije ishrane tvrde da svinjetinu treba izbegavati, a kada je o piletu reč, birajte prvenstveno ono koje je bar malo šetalo, a ne odrastalo u kavezima.

 

 

Ostavite komentar