Priče > Čuvarkuća

2023. nam već donela PRVI "POKLON": Veći POREZ na imovinu, ali ne svima PODJEDNAKO

Izuzetak je Novi Sad gde je porez na imovinu ostao na prošlogodišnjem nivou

Autor: K1info/sasomange.rs

03/01/2023 > 11:12

podeli vest:

2023. nam već donela PRVI "POKLON": Veći POREZ na imovinu, ali ne svima PODJEDNAKO
Foto: Shutterstock


Cene kvadrata nekretnina u većini gradova i opština u Srbiji porasle su u proseku između 10 i 15 odsto, a zbog toga je i porez na imovinu uvećan u 2023. godini.

Sama visina obaveze zavisiće od prosečne cene kvadrata, korisne površine nekretnine, vrste i starosti objekta, kao i zone u kojoj se kuća ili stan nalazi, ali izvesno je da je većina lokalnih samouprava povećala porez na imovinu u 2023. godini.

Ima i nekoliko izuzetaka poput poput Novog Sada, gde je ovaj namet ostao na istom nivou kao i u 2022. godini.

Beograd

Što se tiče Beograda, vlasnici nekretnina će od ove godine dobiti račune za plaćanje poreza uvećane do pet odsto, iako su cene nekretnina u poslednjih 12 meseci skočile u gotovo svih 14 zona značajno više.

Grad Beograd podeljen je u 14 zona: ekstra zona poslovanja, ekstra zona stanovanja, zatim osam zona - od prve do osme, zona zaštite zelenila 1 i 2, zona ulaznih pravaca i zona specifičnih namena.

Primera radi, prosečna cena kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2022. godinu u prvoj ekstra zoni stanovanja za stan iznosila je 235.149 dinara, dok je za kuću taj iznos bio nešto manji - 230.437 dinara, a za garaže i pomoćne objekte je iznosio 101.924 dinara. Cene su najniže bile u takozvanoj osmoj zoni, gde je prosečna cena kvadratnog metra stana bila 41.216 dinara, kuća 35.537, garaža i pomoćnih objekata 16.505 dinara.

Inače, ekstra zona obuhvata delove Dedinja i Golf naselja, prva i druga zona stari deo Beograda, centar grada, ali i delove Čukarice, Novog Beograda i Zemuna, treća širi centar - Palilulu, Voždovac, Rakovicu, Čukaricu, udaljenije delove Novog Beograda, Zemuna i Surčin, dok četvrta i peta zona periferiju Palilule, Zvezdare, Voždovca, Rakovice, Čukarice, Novog Beograda, kao i centar Obrenovca, Lazarevca i Mladenovca.

U zoni šest, sedam i osam uglavnom se nalaze rubni delovi grada i sela u okviru opštine Palilula, Zemun (Ugrinovci), Voždovac (Rakovica selo, Pinosavu i Beli potok), Čukarica (Umka, Velika Moštanica, Sremčica i Rušanj), kao i obrenovačka, lazerevačka i mladenovačka sela. Tu su i Surčin, Barajevo, Grocka i Sopot.

Foto: Shutterstock

 
Kragujevac

U Kragujevcu će vlasnici stanova i kuća na periferiji ovog grada u novoj 2023. imati veći porez na imovinu, dok će porez na kuće u ekstra i prvoj zoni biti manji.

Primera radi, za porez na kuću od 100 kvadrata koja se nalazi u ekstra zoni prethodne godine je bilo potrebno izdvojiti 7.509 dinara, dok će u 2023. za istu nekretninu biti manji za 2.395 dinara, odnosno iznosiće 5.114 dinara, što su odlične vesti.

S druge strane, vlasnici kuća udaljenijih od centra, dobiće veći račun i to od 178 do 333 dinara, a veći namet imaće i stanovi u prvoj i ekstra zoni.

Čačak

U Čačku su cene kvadrata najmanje skočile u prvoj zoni, a značajno više u četvrtoj i petoj zoni.

Zbog toga će vlasnicima stanova u prvoj zoni porez biti uvećan za jedan, a za one u trećoj i četvrtoj zoni 11 odsto, dok će za vlasnike ovih nekretnina u petoj zoni porez biti veći za 9 odsto.

Slična je situacija i u pogledu kuća za stanovanje čija cena kvadrata u prvoj zoni nije korigovana, dok će oni koji ih imaju u trećoj platiti 20 odsto više nego 2022. godine.

Niš

Vlasnici nekretnina u Nišu plaćaće od januara za oko 15 odsto viši porez na imovinu, a izmenenje su i zone za plaćanje poreza, te je dosadašnja druga zona pripojena prvoj.

Prema najnovijoj odluci gradske Skupštine, osnovica za obračun poreza na stanove kreće se u rasponu od 123.533 dinara, koliko iznosi u prvoj zoni, do 13.076 dinara, koliko iznosi osnovica u sedmoj zoni.

Prosečna cena kvadrata kuća za stanovanje u prvoj zoni je 74.785 dinara, a u sedmoj zoni 3.252 dinara.

Pirot

I Piroćanci će u nekim od pet postojećih zonama morati da izdvoje više para jer je kvadrat uvećan.

Najveći skok je zabeležen za stanove u prvoj zoni gde je kvadrat sa prošlogodišnjih prosečnih 68.000 skočio na 73.696 dinara.

 

 

 

 

Ostavite komentar