Priče > Čuvarkuća

I pasta bolonjeze sve SKUPLJA - paradajz sos za dan poskupeo sa 70 na 92 dinara

Cene u samoposlugama se menjaju gotovo svakodnevno.To više ne kriju ni prodavci

Izvor: K1info/telegraf.rs

21/12/2022 > 19:15

podeli vest:

I pasta bolonjeze sve SKUPLJA - paradajz sos za dan poskupeo sa 70 na 92 dinara
Foto: Pexels.com


Sećate se perioda kada je pakovanje paradajz sosa od pola litre koštalo nepunih 50 dinara? Verovali ili ne, to i nije bilo tako davno, ali kako su cene hrane na vrhuncu poslednjih meseci - to nam se sada čini kao daleka prošlost.

U međuvremenu je krenuo postepeni rast - na 60, pa više od 70 dinara, a sada već, određene marke ovaj proizvod prodaju za 90 dinara i iznad toga.

- Nisam mogla da verujem kada sam ušla u radnju dva dana zaredom. Pošto paradajz sos pijem svaki dan, dakle, ne koristim ga samo za pastu bolonjeze i tome slično, onda ga redovno i kupujem. Jedan dan je pakovanje koštalo oko 70 dinara, a već sutradan 92 dinara - priča sredovečna Beograđanka za Telegraf.rs.

- Komšinice, verujte, i mi smo frapirani, ne stižemo da promenimo cene proizvoda, koliko se one brzo menjaju, maltene svakodnevno - kaže prodavačica u jednom marketu.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Varijante sa dodacima, poput ljute paprike, još su skuplje, te koštaju skoro 100 dinara. Više od 100 dinara je paradajz sos sa ukusom origana i bosiljka, dok su pakovanja od 750 ml ili jedne litre - svakako isplativija.

Uglavnom koštaju do 170 dinara, a na akcijama često budu 140 dinara. Sve u svemu, čini se da će nam pasta bolonjeze ubuduće biti sve skuplja i skuplja, budući da je paradajz sos - barem ovaj kupovini - njen glavni sastojak (uz meso) u kućnoj radinosti.

 

I kečapu je dosta skočila cena, te 500 grama ovog proizvoda sada košta čak 175 dinara. Ako tražite premijum varijante, moraćete da izdvojite - u proseku - 385 dinara za nepunih 600 grama kečapa.

Primetili smo i da cena sira skače iz meseca u mesec.Beli sir, sjenički, već teško može da se nađe u Beogradu ispod 950 dinara po kilogramu.

Foto: RINA

 

Paradajz, kao sveže povrće, uvek je skuplji na zimu, ali se cena ovakvih gotovih proizvoda nije značajno menjala prethodnih sezona, barem ne ovako rapidno i drastično. Ono što se navodi kao gorući problem, mimo sezone i vremena, jeste globalni manjak radne snage, ističu u supermarketima.

U svakom slučaju, ono po čemu ćemo pamtiti ovu godinu je izuzetan skok cena hrane. Ne zna se šta je više poskupelo, mlečni proizvodi, meso, jaja, hleb, testenine...

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar