Priče > Čuvarkuća

ODBIJENA KARTICA noćna je mora svakog POTROŠAČA: Ako vam je RAČUN BLOKIRAN, ovo može biti RAZLOG

Banke imaju pravo da klijentima zabrane pristup novcu, ukoliko njegovi lični podaci nisu u skorije vreme ažurirani

Autor: Katarina Milanović

21/12/2022 > 21:04

podeli vest:

ODBIJENA KARTICA noćna je mora svakog POTROŠAČA: Ako vam je RAČUN BLOKIRAN, ovo može biti RAZLOG
Foto: Unsplash.com


Provukli ste karticu u prodavnici, ali je ona odbijena. Velika većina nas u prvi mah će pomisliti da na računu nema dovoljnu količinu novca, ali to ne mora biti jedini razlog. 

Ako je novac na vašem bankovnom računu blokiran može biti da se niste izjasnili da li ste funkcioner ili ne, što je obavezno prema propisima Narodne banke Srbije (NBS). 

Iako ogorčenim građanima nije jasno odkud banci pravo da nam uskrati pristup našem novcu, domaći stručnjaci objašnjavaju da im to omogućavaju upravo propisi NBS.  U skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, koji je u našoj zemlji stupio na snagu 1. aprila 2018. godine, banke imaju obavezu da utvrde da li ste funkcioner, član uže porodice funkcionera ili bliski saradnik funkcionera. 

Međutim, postavlja se pitanje da li banke iskorišćavaju baš sve načine da obaveste klijente o ovoj obavezi i šta ako obaveštenje nikada nije stiglo na vašu adresu?

Našoj redakciji požalila se jedna besna Beograđanka koja skoro pola meseca nije imala pristup svojoj plati.

- Bila sam na putu kad mi je stigla poruka da mi je "legla" plata na račun. Kako smo išli na odmor u inostranstvo pomislila da je super što ću na računu imati novac, kako mi Srbi volimo da kažemo - za ne daj Bože - započinje svoju priču ogorčena Beograđanka i nastavlja:

- Kada smo se vratili u Srbiju otišla sam u supermarket, ali na kasi je moja kartica odbijena. Zamolila sam kasirku da pokuša još jednom jer sam znala da imam dovoljno sredstava na računu. I još jednom, i još jednom... ali ništa. To mi se nikada nije desilo, bilo mi je neprijatno, pa sam pozvala muža da dođe i izmiri račun. I dalje sam verovala da možda terminal u prodavnici ne radi, jer na raspolaganju imam celu platu.

Ali, kada se ista situacija dogodila i sutradan u drugoj prodavnici, naša sagovornica shvatila je da je vreme da ode do banke.

Foto: Unsplash.com

 

Nakon što je izložila svoj problem, dobila je odgovor "Ma vama je sigurno blokiran račun". Kako su joj objasnili, potrebno je da "osveži" podatke o računu, što zahteva NBS.

- Bila sam u šoku, jer zašto bi neko, pobogu, blokirao moj račun i zašto me niko nije obavestio? "Kolege su vam sigurno poslale mejl da će se to desiti ukoliko ne dođete u banku", rekle su mi.  Bila sam ljuta i nije me mrzelo da proverim mail u kome nije bilo takvog obaveštenja. Nakon ubeđivanja da sam ja "sigurno izbrisala mail", proverila sam i inbox u aplikaciji mobilnog bankarstva, ali ni tamo ništa nisam pronašla. Iako sam označila da obaveštenja primam na mail, na aplikaciju i putem SMS poruke, u banci su očigledno odlučili da je dovoljno da me obaveste samo preko mail-a. Ako su i to uradili - besna je naša sagovornica.

Ona smatra da jedan mail nije dovoljan u današnje vreme da nekoga obavestiš da ćeš mu blokirati sav prihod.

- Odkud njima uopšte pravo da mi ograniče pristup mom teško zarađenom novcu? A sve što su me pitali je da li sam funkcioner, koliko će se novca "vrteti" na mom računu i u koje namene je otvoren. Zaista sramota u današnje vreme ovako se ponašati prema klijentima. Šta da mi je zaista zatrebao novac u inostranstvu, a nisam mogla da ga podignem?

Foto: Unsplash.com

 

A imaju li oni zaista pravo na to?

Predsednik potrošačkog udruženja Efektiva Dejan Gavrilović objasnio je da je potpisivanje izjave o tome da li je klijent banke funkcioner ili ne procedura koju je propisala NBS.

- Oni moraju da ažuriraju te podatke. Ipak, banka je ta koja treba da obavesti klijenta. Ne bi smeli da blokiraju račun, ako pre toga klijent nije obavešten da će se to desiti. Može se desiti da je banka u konkretnom slučaju poslala mail, ali da ga klijent nije primio. Iako je 21. vek i tehnologija je napredovala, svima nama se desilo da pošaljemo neki mail a da ga druga strana ne primi. Ovaj način obaveštavanja je zbog toga nezgodan. Najadekvatniji način bio bi uručivanje dokumenta Poštom, gde klijent treba da potpiše da je primio paket - objašnjava Gavrilović za K1info.rs.

Na naše pitanje da li je jedan vid obaveštavanja, u ovom slučaju mail, zaista dovoljan naš sagovornik odgovara: 

- Treba da obaveste klijenta, ali nemaju obavezu da ga "jure". Svakako da je uvek bolje obavestiti klijenta na dva ili tri načina. Ako nije bilo adekvatnog obaveštenja, ako je ono izostalo, u pitanju je propust banke i klijent ima pravo da potraži naknadu štete koju je pretrpeo - rekao je Gavrilović.

 

 

 

Ostavite komentar