Priče > Biznis

INFLACIJA u prodavnicama VEĆA nego što su ZVANIČNE PROCENE

Rast cena hrane je višestruko veća od ovih 12 odsto. Domaćice sve znaju, ne treba da im objašnjavaju ni Vučić, ni Kovačević

Izvor: K1info

10/11/2022 > 15:47

podeli vest:

INFLACIJA u prodavnicama VEĆA nego što su ZVANIČNE PROCENE
Foto: Shutterstock


Iako je prema zvaničnim podacima inflacija u Srbiji 12 odsto, mnogi građani ne bi se složili da sa tim s obzirom na to da je cena hrane skočila drastično više.

Posle tri dana burnih rasprava u Parlamentu, poslanici bi danas trebalo da se izjasne o predloženom rebalansu budžeta. Kako kažu domaći stručnjaci ovo je prvi put u novije vreme da država pravi rebalans, jer ima višak novca u budžetu.

Kako će prekrajanje budžeta uticati na građane i kako ćemo pregurati inflaciju bila je tema “Uranka”.

Profesor Ekonomskog fakulteta dr Ljubodrag Savić kaže da ne mora niko zvanično da nam kaže da u Srbiji imamo inflaciju, ona postoji.

- Zavisi kako je ko meri. Inflacija je značajno viša nego što se zvanično prikazuje. Svako kome kažete da je danas u Srbiji inflacija 12 odsto, ljudima koji idu na pijace i u prodavnice uz plate kakve imaju, zavrteće glavom u znak negodovanja. Metodološki to može da bude ispravno, ali suštinski je važno za svakog čoveka koje cene su porasle. Šta mene briga da li su cene lokomotiva u Srbiji povećane ili nisu. Niko u Srbiji ne kupuje lokomotive, ali im je vrlo važno šta se desilo sa hranom - objasnio je profesor u „Uranku“.

Profesor Savić je objasnio i šta se dešava sa rebalansom budžeta.

- Suštinski rast cena hrane je višestruko veća od ovih 12 odsto. Domaćice sve znaju. Ne treba njima da objašnjavaju ni Vučić, ni Miladin Kovačević. Dobro znaju koliko su plaćale neke proizvode pre krize, a koliko ih plaćaju danas. Naše plate su ostale takve kakve jesu. Jedan zaključak fiskalnog saveta na najvišem nivou najbolje objašnjava ovo o čemu govorim. Nama je bio projektovan budžet ove godine od 56 milijardi evra, a on će biti preko 60 milijardi evra. Ali za tih 60 milijardi evra građani Srbije će moći da kupe manje robe nego za ovih 56 milijardi. To najbolje objašnjava situaciju u kojoj u budžetu imate značajno više novca - kaže on.

Foto: Shutterstock

 

Profesor dodaje da je ovo prvi put u novije vreme da država pravi rebalans, jer ima višak novca u budžetu.

- Budžetski prilivi su značajno veći nego što su bili planirani, što je dobro za državu i za građane u prvom trenutku. Međutim, inflacija je tihi ubica, kao pritisak kod ljudi. U ovom prvom trenutku država ima više novca u budžetu, ali nisu sve stvari ugrađene u inflaciju. Nama tek predstoji da povećavamo plate i penzije. Budžetski prihodi su veći, ali kada povećate plate i penzije ili kada vam se „istanji“ kućni budžet, možete da kupite sve manje robe. Kupovna moć stanovništva će početi da pada, a onda ćete kupovati i manje nego što ste kupovali ranije - napominje on.

Na pitanje Jovane Joksimović zašto dolazi do promene i povećanja u budžetu Srbije, profesor Savić je rekao:

- PDV u Srbiji je 20 odsto. Nije isti prihod kada vam naplate PDV 20 odsto na mleko od 60 dinara, a to je 12 dinara, ili kada naplate 20 odsto PDV na mleko od 140 dinara. Gledao sam mleko koje se prodaje za 240 dinara, taj čovek ima godinama visoke cene, ne samo sada. Zamislite koliki je prihod države Srbije kada se naplati 20 odsto PDV na mleko od 240 dinara nego na mleko od 60 dinara? Četiri puta je veći. Ali upravo zbog ovog mehanizma to će polako da se tanji. Inflacija u početku kroz povećano punjenje budžeta pomaže da se servisira više mogućnosti - rekao je Ljubodrag Savić u “Uranku” na K1 televiziji.

Profesor je otkrio i to da li inflacija može da se zaustavi.

- To ne može da se desi zato što je logika inflacije takva da počinje polako, kao „tiha voda breg roni“, a u stvari ….. Uvek je nečiji izlaz nečiji ulaz, mislimo tu na finalni proizvod. Zato ne može da ostane na istom nivou, osim kod proizvoda kojima je ograničena cena. Tu će svako gledati da se obezbedi zbog troškova. To je realna inflacija. Srbija je godinama imala jeftin novac, kamatna stopa je bila na nivou kamatne marže na nivou od tri odsto - rekao je on.

Savić napominje da je dugo bila je i negativna vrednost Euribora.

- Pogledajte šta se danas dešava sa Euriborom, referentnim kamatnim stopama i sa drugim valutama. Kamate za ljude koji imaju dugoročne kredite su četiri odsto plus kamatna marža i idu na onaj istorijski nivo iz 2008. i 2009. godine kada je Euribor bio 5,5 odsto, a kamatna stopa 8,5 odsto. Samo uporedite te stvari, a to ne može da se ne odrazi na rast cena u svakom smislu i na životni standard - rekao je profesor u „Uranku“.

Foto: Youtube PrintScreen

 
Gubici EPS-a i Srbijagasa

Profesor Savić je danas na televiziji K1 objasnio i šta se podrazumeva pod gubicima energetskog sektora za koje je objašnjeno da su razlog rebalansa budžeta, kako tvrde iz Vlade. 

Pojedinačno najveća promena u rebalansu je finansiranje ogromnih gubitaka javnih preduzeća iz energetskog sektora Srbijagasa i EPS. U budžet je direktno uključeno 1,3 milijarde evra sredstava za ove namene, a stvarni troškovi države su još i veći zbog izdavanja garancija za njihovo zaduživanje, naveo je Fiskalni savet.

- Garancije znače da bi ta preduzeća trebalo da vraćaju svoje kredite za koje država garantuje. Oni u stanju u kakvom se trenutno nalaze ne mogu da vraćaju svoje kredite. Problemi EPS-a i Srbijagasa su različiti. Loše upravljanje poslednjih 30, 40 godina je suštinski razlog problema u EPS-u. Drugi razlog je što odavno imamo najnižu cenu električne energije u Evropi. Nije moguće da imate takve ulaze kakve imate, a građanima prodajete cenu struje koja je ispod troškova koštanja - kaže on.

Kako ističe, decenijama smo imali proizvodnju od 36,5 milijardi kilovat sati.

- Proizvodili smo dovoljno električne energije za svoju zemlju, a trošilo se mnogo više nego danas. Mi smo potrošili 950 miliona evra u prvih devet meseci 2022. godine na uvoz nedostajuće električne energije. Problem EPS-a je što je neko prespavao decenije, od više resornih ministara do rukovodstva EPS-a i rukovodstva zemlje koje nije razumelo gde se nalazi problem. Država Srbija nije otvorila nijedan energetski kapacitet. Za neke kapacitete koji danas rade nemamo dovoljno uglja i nemamo dovoljno kvalitetnog uglja. Od havarije koja se desila prošle godine Srbija se neće skoro oporaviti. Na čelo EPS-a su dolazili ljudi koji nisu poznavali tehnologiju nego su bili političari. Nije bilo ni tehničkih lica koja su morala da rešavaju ne ekonomska nego tehnička pitanja. Rudnik ne može da se otvori preko noći. Te stvari morate da počnete deceniju ranije, morate da skinete 50 metara jalovine i zemlje. Druga stvar su nenormalno visoki gubici u situacijama krađe struje - objašnjava Savić u “Uranku” na K1 televiziji.

Foto: Pixabay.com

 

Kako Savić tvrdi, Srbijagas je u drugačijoj situaciji.

- Ne mogu da kažem da li višedecenijski direktor loše rukovodi kompanijom ili je to posledica nekih drugih okolnosti, ili jedno i drugo. To preduzeće svima u Srbiji prodaje gas čija je cena niža od cene gasa na ulazu u državu Srbiju. Tu imate decenije gubitaka. Imate ogromne dugove preduzeća u Srbiji koji se gomilaju decenijama i niko te dugove ne naplaćuje. Ne možete da isključite gas nekom vrtiću ili toplani jer bi to bio socijalni problem, ali tu cenu neko mora da plati - kaže on i dodaje:

- Ne mogu da kažem da je rukovodstvo Srbijagasa nevino, imaju i oni deo krivice, ali ne mogu pouzdano da kažem ni da li oni znaju da rade ili ne. To je sve zamaskirano. Mi smo napravili čabar u koji sve ide i sve se trpa i svako izvlači koliko hoće iz tog čabra i na kraju dobijemo da je čabar šupalj. Ovako smo sve socijalizovali i to sve plaća država i u takvoj situaciji možete da dovedete jednog Grčića koji se ne razume u svoj posao, nije on kriv. Mi građani treba da se oslobodimo te političke priče već da kao građani budemo svesni činjenice šta smo i gde smo i kako treba funkcionisati u budućnosti, naravno sa stručnim licima na važnim pozicijama - objasnio je Savić.

 

 


 

 

 

Ostavite komentar