Priče > Čuvarkuća

Za godinu dana najviše POSKUPELI SIR, MESO, JAJA I VOĆE - udarac na džep ONIH KOJI IMAJU NAJMANJE

Zvanično statistika kaže da je godišnja inflacija u Srbiji 14 odsto, ekonomisti ističu da je najteže onima sa malom platom

Izvor: K1info/euronews.rs

29/10/2022 > 08:11

podeli vest:

Za godinu dana najviše POSKUPELI  SIR, MESO, JAJA I VOĆE - udarac na džep ONIH KOJI IMAJU NAJMANJE
Foto: Pexels.com


Zvanična statistika zabeležila je u septembru inflaciju od 14 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok građani smatraju da su cene skočile i mnogo više.

Stručnjaci, međutim, ukazuju da jačina inflatornog udara nije jednaka za sve i da je svako pojedinačno oseti, po svom novčaniku. U prethodnom periodu su u više navrata poskupeli energenti, garderoba, nekretnine, odeća, ali većinu potrošača najviše pogađaju visoke cene hrane, koja ima i najveći udeo u troškovima, naročito građana sa nižim primanjima.

Za hranu potrebno 25 odsto više novca nego lane

Za namirnice je sada potrebno izdvojiti četvrtinu novca više nego prošle godine, jer su voće, povće, meso i ostali artikli poskupeli čak 24 odsto! Upravo to je razlog što se potrošačima čini da oni i statističari ne računaju na isti digitron.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da bismo, kada bismo sabrali sve lične inflacije dobili ovu prosečnu, koja se mnogima čini niskom u odnosu na realno stanje na policama u radnjama. 

- To su pokazatelji na nivou statističke oblasti. Mi tu gledamo koliko jedan prosečan Srbin mora da plati više za proizvode i usluge u okviru meseca. Za nekog je to manja, za nekog veća inflacija. Od potreba i stila života zavisi koliko novca je mesečno potrebno da bi se pristojno živelo. Nekom je dosta 500 evra, nekome nije dovoljno ni 5.000 evra. U svakom slučaju sve ono što nam je trebalo za pristojan život, sada košta više nego inače - kaže Stevanović.

Svako ima svoju "ličnu inflaciju"

Novinarka Ruža Ćirković, takođe, ukazuje da svaki građanin ima svoju ličnu inflaciju koja zavisi od toga koliko troši i koliki su mu prihodi.

- Što je dohodak niži, to ga više pogađaju cene, jer je poskupela hrana. Zavisi od navika. Ako koristite daljinsko grejanje vi ste imali poskupljenje od 1,6 odsto, ali ako koristite ova čvrsta goriva to je 50 odsto poskupljenja. To je veliki udar na budžet. Oko 60 odsto radnika ima platu ispod proseka i nije iluzija kada kažu da im je inflacija veća nego što je statistička i to je moguće - objašnjava Ćirković za Euronews Srbija.

Prema podacima zvanične statistike, voće je poskupelo  29,2 odsto, mleko, sir i jaja  28,5 odsto, meso 26,8 odsto, kafa, čaj i kakao 25,5 odsto,  hleb i žitarice 25 odsto, dok je riba skuplja 25,4 odsto.

 

 

 

 

Ostavite komentar