Priče > Društvo

Parking mesto postalo LUKSUZ - garaža KOŠTA kao GARSONJERA, a izdavanje UNOSAN BIZNIS

Vozačima se dešava da ako stignu do kuće posle 15h nemaju mesto na parkingu, pa razmišljaju o kupovini garaže, ali

Izvor: K1info/rts.rs

18/10/2022 > 18:01

podeli vest:

Parking mesto postalo LUKSUZ - garaža KOŠTA kao GARSONJERA, a izdavanje UNOSAN BIZNIS
Foto: Unsplash.com


Bolji standard građana omogućio je da neke porodice imaju i po dva ili više automobila, a izgradnjom sve više stambenih i poslovnih objekata, došlo je do velike potražnje za parking mestima i garažama. To je prouzrokovalo procvat prodaje i iznajmljivanja tih objekata.

U prvoj polovini ove godine prometovano je gotovo 8.500 garaža ili garažnih mesta, što je 22 odsto više nego u istom periodu prošle godine, čime je finansijski obrt uvećan za skoro 60 procenata.

Foto: Pexels.com

 

- Tržište nekretnina je eksplodiralo, pa dolazimo do toga da na terenu imamo informacije da je garaža prodata u vrednosti jedne garsonjere - kaže Jelena Davidović sa portala Nekretnine.

Posedovanje garaže, ili garažnog mesta postalo je luksuz, kojim, osim što štitite svog četvorotočkaša ili ne gubite vreme na traženje parkinga, možete da započnete ozbiljan biznis.

- Biznis za koji vam ne treba ogromna količina novca da investirate u startu kao za stan. Ako uzmete primer da jedna garaža košta 'iks' novca i da se izdaje za neki novac, vi stan ne možete toliko da platite i da izdajete - objašnjava Ivan Košutić sa portala Tvoja garaža.

Nekada su prilikom kupovine stana, sastavni deo bili podrum i garaža ili parking mesto. Danas je sve predmet trgovine. Prema statistici Republičkog geodetskog zavoda, pre tri godine na svakih pet stanova u Srbiji prodata je po jedna garaža, dok je na osnovu podataka za prvih šest meseci ove godine svaki treći stan kupljen sa garažom.

Foto: Pixabay.com

 

- Mi se kao zemlja i kao gradovi odlučujemo za to da imamo minimalan broj parking mesta koji je propisan za određene sadržaje. U svetu i Evropi se prelazi uglavnom na određivanje maksimalnog broja parking mesta, ali je to ponekad neizvodljiva misija u smislu broja vozila koja određena porodica, čak i prosečna porodica, ne samo socijalno bogatije porodice, imaju dva, pa nekad čak i tri automobila - kaže dr Uroš Radosavljević, rukovodilac master studija Integralni urbanizam na Arhitektonskom fakultetu.

Lokacija diktira cenu 

U glavnom gradu garažno mesto se može kupiti za 10.000 evra, ali u zavisnosti od lokacije cene se menjaju.

Prema podacima RGZ, 90 odsto garažnih mesta na opštini Savski venac prodato je po cenama od 20.000 do 26.000 evra, dok je na opštini Stari grad prodata garaža za 37.000 evra.

Foto: Pixabay.com

 

- Ukoliko uzmemo u obzir da je prosečna cena rente garaže u prestonici 160 evra, na najatraktivnijim gradskim lokacijama, kao što su Vračar ili sam centar grada, na Voždovcu 85 evra, na Novom Beogradu od 100 do 120, a recimo na Banovom brdu i Savskom vencu je gotovo nemoguće naći garažu i garažno mesto da se rentira, onda možemo da konstatujemo da jeste u pitanju unosan posao - ističe Jelena Davidović.

Kako rešiti problem pakiranja 

Problem sa parkiranjem, kažu stručnjaci, u većim gradovima može da se reši na nekoliko načina – poboljšanjem javnog gradskog prevoza, metroom, promenom navika stanovništva, a u nekim zemljama se praktikuje ograničavanje broja automobila koje domaćinstvo može da poseduje.

Foto: Pixabay.com

 

- Postoje stambena naselja u kojima stanovnici praktično odustaju od korišćenja sopstvenog automobila. U Nemačkoj i nekim drugim evropskim gradovima je ta praksa i primeri su zaživeli, tako da vi praktično kupovinom stambene nekretnine potpisujete ugovor da nećete postati vlasnik vozila. Ukoliko pribavite vozilo i registrujete vozilo na svoje ime, automatski ugovor prestaje da važi i morate da se iselite sa te lokacije - objašnjava dr Uroš Radosavljević.

Niz je rešenja, zaključuju sagovornici, ali ih je potrebno primeniti, pogotovu u gradovima kao što je Beograd, gde je od ukupnog broja prometovanih garaža u Srbiji u prethodnih šest meseci 80 odsto prodato u prestonici. Saglasni su upućeni da će se rentiranje garaža ili garažnih mesta još više razvijati kao unosan posao.

 

 

 

 

Ostavite komentar