Priče > Čuvarkuća

BG elektrane ZARADILE 2,5 milijarde dinara ODLAGANJEM grejne sezone - detaljan vodič za REKLAMACIJE

Komunalna preduzeća sigurno neće dobrovoljno da vrate novac, uložite reklamaciju, nije ništa komplikovano, kažu u udruženju potrošača

Autor: Mina Duduković

02/11/2022 > 16:43

podeli vest:

BG elektrane ZARADILE 2,5 milijarde dinara ODLAGANJEM grejne sezone - detaljan vodič za REKLAMACIJE
Foto: Shutterstock

Radijatori u većini stanova u Beogradu konačno su topli od 1. novembra, ali to ne umanjuje činjenicu da su Beograđani pretplatili svoje račune za grajanje s obzirom da je sezona odložena čak 17 dana. 

Veštačenje koje je naručilo udruženje Zaštita potrošača tek će pokazati koliko su u stvari "dužne" Beogradske elektrane da vrate Beograđanima zbog toga što nas nisu grejali tokom oktobra, a uredno su nam naplatili grejanje - bez ijednog dinara umanjenja računa. 

Foto: K1info

 

Prema rečima prvog čoveka udruženja Nenada Bumbića, Beogradske elektrane su tako zaradile od dve do dve i po milijarde dinara "čistih" para.

On naglašava da komunalna preduzeća sigurno neće dobrovoljno da vrate novac, pa je savet svim građanima da ulože reklamaciju. 

- Građani to mogu da urade na tri načina. Lično  u bilo kojoj ekspozituri JKP "Infostan tehnologije" ili na šalteru Beogradskih elektrana u Zemunu (Direkcija za snabdevanje toplotnom energijom Cara Dušana 141, Zemun). Takođe, reklamacija se može uložiti i putem elektronske pošte na adresu koja se nalazi na računu ili na opštu adresu Infostana (infostan@infostan.rs). U tom slučaju obavezno je u temi (Subjectu) da se navede: Reklamacija - priča Bumbić za K1 info portal, i navodi tačan tekst koji mora da se nalazi u pismu ili mejlu:

- Poštovani/a, Pošto su zvaničnici Grada Beograda objavili da je početak grejne sezone odložen do 1. novembra, a JKP i "Beogradske elektrane" su mi uskratile snabdevanje toplotnom energijom tokom grejne sezone u periodu od 15. oktobra pa do 31. oktobrom tražim da izvršite srazmerno umanjenje mog zaduženja za grejanje tako što ćete umanjiti iznos koji plaćam na prvom narednom računu i to u visini od 111,4% mesečnog zaduženja za grejanje - objašnjava detaljno Bumbić, i dodaje da je obavezno priložiti i oktobarski račun.

Foto: Privatna arhiva

 

On naglašava da je do ovo računice, sa svojim pravnim timom, došao na sledeći način:

- Grejna sezona ima 183 dana, a mi plaćamo fiksni iznos za grejanje tokom cele sezone kako bi nam elektrane obezbedile grajanje tokom svih 183 dana. Ovo znači da treba da podelimo ukupan iznos koji plaćamo za grejnu sezonu sa 183 da bi
dobili procenat umanjenja po danu, pa zatim da to pomnožimo sa 12 (jer plaćamo grejanje 12 meseci) da bi dobili koliko nas tokom meseca Beogradske elektrane zadužuju za grejanje po danu. Ovo znači da ne treba da platimo ne samo iznos za grejanje na jednom računu, nego i deo iznosa za grejanje na sledećem računu
- kaže Bumbić. 

 

 

 

Ostavite komentar