Priče > Biznis

EU nudi pomoć Balkanu - Srbija se pridružila inicijativi o ZAJEDNIČKOJ kupovini GASA

Podržavaćemo Zapadni Balkan politički i finansijski, rekao je Varhelji

Autor: K1info

19/10/2022 > 18:04

podeli vest:

EU nudi pomoć Balkanu - Srbija se pridružila inicijativi o ZAJEDNIČKOJ kupovini GASA
Foto: Pixabay.com


Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji rekao je da će Evropska unija nastaviti da podržava zemlje Zapadnog Balkana i da će povećati svoja ulaganja, posebno u vreme energetske krize.

Varhelji je to rekao u Evropskom parlamentu i pojasnio da je cilj što pre pomoći zemljama Zapadnog Balkana i njihovim građanima koji već plaćaju visoke cene energenata.

- Vremena su izazovna, ali EU je uvek bila uz svoje partnere. Energetska kriza je veliki izazov za Zapadni Balkan i EU. Zbog toga EU uključuje ovu regiju u svoje politike. EU je pozvala Zapadni Balkan da se pridruži zajedničkoj kupovini energije posebno gasa i vodonika. Srbija i Severna Makedonija su se tom planu pridružile, kazao je Varhelji.

''Repower EU'' ima za cilj smanjenje zavisnosti i manje oslanjanje na ruski gas EU i Zapadnog Balkana. To je hitna situacija. Zbog toga radimo na šemi ''Energy rescue'' za Zapadni Balkan. Sredstva koja predlažemo će u kratkom roku rešiti probleme s kojima se suočava regija. Jako je važno da to uradimo ove zime. U okviru kratkoročnih mera nudi se podrška po pitanju snabdevanja energentima, skladištenje energije i terminala, rekao je Varhelji, prenela je sarajevska N1 tv.

Što se tiče srednjoročnih ulaganja, Varhelji je rekao da je reč o merama koje će pokriti široke projekte obnovljivih izvora energije, grejanja i šeme za energetsku efikasnost zgrada. Naveo je i da planiraju da izdvoje i više sredstava za područje migracija.

- Tu imamo velike pritiske poslednjih godina. EU pozdravlja ljude koji stižu sigurnim rutama, ali za nezakonite ulaske nema mesta, rekao je Varhelji.

Poručio je da neće ostaviti Zapadni Balkan i da će nastaviti da ga podržavaju politički i finansijski.

- Naši odnosi sa Zapadnim Balkanom su važni, istakao je Varhelji.

Zatim se osvrnuo na preporuku Evropske komisije da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata.

- To je ponuda, to radimo za građane BiH, ali isto tako znači i velika očekivanja. Elite to treba da pretvore u realnost. Posle parlamentarnih izbora 2. oktobra očekujemo da se zakonodavci i vlade na svim nivoima uključe u formiranje vlasti. Evropski savet će odlučiti na kraju, verovatno u decembru. Komisija je u svakom slučaju spremna da ubrza svoju pomoć i bude pouzdan partner. Komisija nastavlja praćenje sprovođenja 14 ključnih prioriteta, naveo je Varhelji.

 

 

 

 

Ostavite komentar