Priče > Biznis

Putin i Erdogan na pragu NOVOG dogovora - VELIKO GASNO ČVORIŠTE u Turskoj

Rusija predložila gasno čvorište u Turskoj i preusmeravanje isporuka koje su namenjene gasovodima Severni tok

Izvor: K1info/Tanjug

13/10/2022 > 18:12

podeli vest:

Putin i Erdogan na pragu NOVOG dogovora - VELIKO GASNO ČVORIŠTE u Turskoj
Foto: Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Gasovod Turski tok neće zameniti Severni tok, pošto je manjeg kapaciteta, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ne, to ne bi trebalo tako reći. Nije profesionalno tako reći jer su kapaciteti drugačiji - rekao je Peskov u delu intervjua objavljenom na Telegram kanalu Izvestija, odgovarajući na pitanje da li Turski tok može da zameni Severni tok, prenosi TASS.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas na sastanku s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom da je Turska najpouzdanija ruta za isporuke gasa Evropskoj uniji i predložio izgradnju gasnog čvorišta u toj zemlji.

Putin je prethodno u sredu nagovestio da bi Rusija mogla da napravi veliko gasno čvorište u Turskoj preusmeravanjem isporuka koje su namenjene gasovodima Severni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog meseca.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, naložili su da se detaljno i vrlo brzo prouči mogućnost uspostavljanja gasnog haba u Turskoj, rekao je za Sputnjik portparol Кremlja Peskov.

Prema njegovim rečima, Turska je veoma pozitivno reagovala na predlog o uspostavljanju novog gasnog haba i ispoljila interesovanje za tu ideju.

Peskov je istakao da su Putin i Erdogan veoma dugo razgovarali u četiri oka, ali da među temama susreta nije bilo rešavanje rusko-ukrajinskog sukoba.

Prema navodima turske državne televizije, dvojica lidera, koji su se sastali u Astani, na marginama Samita o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji, razgovarala su oko sat i po.

Gasovod Turski tok bitan je za snabdevanje Srbije, a deo evropskih potrošača takođe tom rutom dobija ruski gas.

 

 

 

Ostavite komentar