Priče > Biznis

Rešen PROBLEM ENERGIJE za sva vremena: 130 NEMACA POBEDILO Putina i šeike

Stanovnici Feldhajma su sami izgradili svoju električnu i toplotnu mrežu i više nisu zavisni ni od Putina, ni bilo koga drugog

Autor: K1info/novosti.rs

08/10/2022 > 18:13

podeli vest:

Rešen PROBLEM ENERGIJE za sva vremena: 130 NEMACA POBEDILO Putina i šeike
Foto: Youtube PrintScreen


Građani Evrope ovih dana sa strepnjom otvaraju svoje račune, pripremajući se za velika poskupljenja, dok mnogi pokušavaju da uštede smanjujući grejanje i gaseći svetla. Ipak, skroz druga situacija je u nemačkom gradiću Feldhajmu, koji ima oko 130 stanovnika.

Gradić je smešten na oko sat i po vožnje od Berlina i više od 10 godina je energetski samoodrživ. Ono što se na prvi pogled ne vidi jeste mreža električnih vodova i cevi za grejanje, koja se nalazi ispod puteva u Feldhajmu i kojima prolazi samo energija iz obnovljivih izvora, a meštani su veoma ponosni na ono što su postigli.

Oni su izgradili sopstvenu distributivnu mrežu, i svaki stanovnik je platio po 1.500 evra za to. Energetski eksperiment počeo je 1995. godine, kada je preduzetnik i student elektrotehnike Mihael Rašeman predložio da se u lokalnim poljoprovrednim kooperacijama izgrade vetroparkovi. Površine i vetroviti kraj za to su bili idealni.

Zajedno sa njegovom firmom Enerdžikele specijalizovanom za obnovljivu energiju, stanovnici Feldhajma su, malo po malo, proširivali svoj vetropark.

Foto: Pixabay.com

 

Mihael Rašeman priča da se najpre suočio sa otporom meštana, koji su rekli da ako je ideja da se razvije taj posao, onda žele da i sami imaju neku korist od toga.

- Imali smo loše tržišne cene za poljoprivredne proizvode koje prodajemo, raž i kukuruz. Nemačka vlada davala je specijalne naknade za struju koju proizvedemo u postrojenjima za biogas i to je bio podsticaj za nas poljoprivrednike da kažemo: mi sada investiramo u takvo postrojenje kako bismo imali održive izvore prihoda za zaposlene - kaže Sebastijan Herbs, predsednik zagruge u Feldhajmu.

Sve to još nije bilo dovoljno da energija prostruji selom i meštani su morali sami da postave sopstvenu električnu i toplotnu mrežu, jer lokalni provajder to nije hteo da učini. Ljudi u selu su uzeli stvar u svoje ruke i to se isplatilo.

Sada 55 vetrenjača proizvodi struju za više od 50.000 domaćinstava, a ni to nije sve, jer od 2008. godine seosko postrojenje za biogas proizvodi dodatnu toplotu i struju od balege, usitnjene raži i kukuruzne silaže.

To je razlog da meštani Feldhajma na predstojeću zimu gledaju opušteno.

- Hoćemo da pokažemo da možemo da stvorimo sopstvene mreže koje će nas učiniti nezavisnim od svih Putina i šeika ovog sveta - kaže predsednik opštine Feldhajm Mihael Knape.

Ovo mesto u tome je i uspelo, sopstveno snabdevanje energijom koje ne ugrožava klimu, stvara i političku slobodu.

Feldhajmov osnovni pristup generisanju čiste energije u velikoj je suprotnosti sa preovlađujućom praksom u Nemačkoj, gde velike energetske kompanije teže da grade i kontrolišu ogromne energetske projekte.

Iako se princip ovog grada ne može svuda kopirati, takvi projekti mogu biti veliki deo rešenja za buduće probleme i energetsku krizu sa kojom se Evropa suočava.

 

 

Ostavite komentar