Priče > Biznis

Ministarstvo: Uvaženo mišljenje struke O SANACIJI na Starici

Sanacija dela Starice se mora uraditi, inače može doći do ponovne pojave odrona, klizišta i uopšte ugrožavanja bezbednosti

Izvor: K1info/Tanjug

11/10/2022 > 17:38

podeli vest:

Ministarstvo: Uvaženo mišljenje struke O SANACIJI na Starici
Foto: Tanjug/Mre/Zoran Petrović


Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je Odbor za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije ispoštovao stavove struke i usvojio izveštaj ministarstva o aktivnostima na sanaciji kosine na Starici kod Majdanpeka.

Ministarstvo je zahvalilo Odboru i navelo da usvajanje izveštaja Ministarstva rudarstva i energetike o dosadašnjim i planiranim aktivnostima na sanaciji nestabilne kosine na Starici, predstavlja uvažavanje struke, činjenica i argumenata u vezi sa temom koja se poslednjih nedelja i meseci zloupotrebljava u političke svrhe.

Sanacija stenske mase na Starici neophodna je kako ne bi bila ugrožena bezbednost i nalaz inspektora je pokazao da pukotine predstavljaju potencijalnu opasnost koja može izazvati pojavu odrona i klizanja stenske mase, rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Pavlović.

On je ponovio da se ne ruši Starica i da se na toj planini ne vrši eksploatacija, te da se svi radovi izvode u granicama iz 1998. godine.

Pavlović je tokom predstavljanja izveštaja ponovio da su svi nalazi i zapisnik inspektora javno dostupni, da su objavljeni na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike, kao i da dolazak potpredsednice vlade i ministarke Zorane Mihajlović u Majdanpek i poseta planini Starici, zajedno sa predstavnicima ministarstva, profesorima sa fakulteta u Beogradu i Boru, predstavnicima Instituta u Boru i stavljanje na uvid svih akata, izveštaja, naloga, u vezi sa sanacijom pokazuje otvorenost ministarstva.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović je na sednici Odbora naveo da je kop Severni Revir počeo sa radom 1983. godine, a da se sadašnji radovi na eksploataciji vrše u okviru projekta koji je odobren 1998. godine, te da se sanacija ne radi da bi se proširile aktivnosti, već da bi se osigurala bezbednost.

- Da bi se nastavila proizvodnja, radovi na sanaciji se moraju završiti, a čak i da prekinu svi radovi, da odustanemo od rudarstva u Majdanpeku u celini, sanacija dela Starice se mora uraditi, inače može doći do ponovne pojave odrona, klizišta i uopšte ugrožavanja bezbednosti, ne samo radnika i opreme na kopu, već i Majdanpeka - rekao je Milijanović.

Pavlović i Milijanović su naveli da su svi radovi na sanaciji prijavljeni ministarstvu, inspekciji, kao i inspekcijama opštinske uprave Majdanpek, da da je pre početka sanacije, kompanija Ziđin izvršila pripremne radove, pribavila potrebne saglasnosti, izradila uprošćeni rudarski projekat i prijavila radove.

Kompletan izveštaj može se naći na sajtu MRE, navedeno je u saopštenju.

 

 

 

 

Ostavite komentar