Priče > Biznis

EU daje 4, 8 miliona evra za RAZVOJ SRBIJE i nova RADNA MESTA

Razvoju industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova i slično namenjeno je 3,4 miliona evra, dok je za turizam opredeljeno milion evra

Izvor: K1info/Tanjug

03/10/2022 > 18:04

podeli vest:

EU daje 4, 8 miliona evra za RAZVOJ SRBIJE i nova RADNA MESTA
Foto: Pixabay.com


Evropska unija obezbedila je 4,8 miliona evra za unapređenje poslovne infrastrukture, kako bi se doprinelo unapređenju uslova za investicije u proizvodnji, uslugama i turizmu i otvorila nova radna mesta u regionima Šumadije i zapadne Srbije, kao i južne i istočne Srbije.

Program EU za lokalni razvoj, EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, objavio je javni poziv za projekte poslovne infrastrukture.

Pravo učešća na pozivu ima 99 lokalnih samouprava uključenih u EU PRO Plus program, koje mogu da konkurišu projektima izgradnje ili rekonstrukcije, infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, biznis-inkubatora, turističkih zona, kao i projektima izrade tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.

Ministarka za evropske integrcije Jadranka Joksimović istakla je da Vlada Srbije kontinuirano radi na stvaranju uslova za privredni rast i postizanje ravnomernog razvoja zemlje, a da će podrška EU doprineti jačanju konkurentnosti lokalnih samouprava i njihovih ekonomija.

- Gradovi i opštine, uz bespovratna sredstva Evropske unije, imaju priliku da unaprede poslovnu infrastrukturu u industrijskim zonama i svoju turističku infrastrukturu i tako stvore prilike za nove investicije i nova radna mesta - rekla je ministarka.

Foto: Pixabay.com

 

Kako je dodala, lokalne samouprave na ovaj način grade i svoje kapacitete, pripremaju projekte i koriste evropske fondove kako bi unapredili kvalitet života građana u svojim sredinama.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre rekao je da EU pruža podršku privrednom razvoju Srbije sa posebnim pažnjom usmerenom na manje razvijene delove zemlje, gde je važno stvoriti povoljan poslovni ambijent za ulaganja i mogućnosti zapošljavanja.

- Pružanjem novih prilika i radnih mesta ljudima, a posebno mladima, oni će biti podstaknuti da ostanu da žive i rade u mestima u kojima su rođeni i tako ožive privredne perspektive ovih lepih krajeva Srbije - napomenuo je Žiofre.

U okviru poziva iz ukupnog budžeta 3,4 miliona evra su usmerena na podršku razvoju industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, inovacionih centara ili biznis-inkubatora, dok je za podršku razvoju održivog turizma opredeljeno milion evra.

Lokalne samouprave će moći da konkurišu i za podršku razvoju tehničke dokumentacije, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti, za šta je EU izdvojila 400.000 evra.

Same lokalne samouprave, srazmerno stepenu razvijenosti, trebalo bi da obezbede sredstva za sufinansiranje u visini od deset odsto ukupne vrednosti projekta za opštine iz četvrte kategorije, odnosno 15, 20 ili 30 odsto za one samouprave koje pripadaju trećoj, drugoj i prvoj kategoriji.

Javni poziv će se sprovesti u dve faze, tako što se u prvoj fazi podnosi koncept predloga projekta, dok druga faza podrazumeva podnošenje kompletne prijave, ali samo za one podnosioce čiji je koncept pozitivno ocenjen u prvoj fazi. Rok za podnošenje koncepta je 25. oktobar 2022. godine.

Info-sesije na kojima će biti predstavljen Javni poziv za projekte poslovne infrastrukture biće u Aranđelovcu, 5. oktobra, na Zlatiboru, 6. oktobra, Vranju, 11. oktobra, kao i u Sokobanji, 12.oktobara. Onlajn info-sesija zakazana je za 3. oktobar.

 

 

 

 

Ostavite komentar